Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα τα επικείμενα «stress tests»

tags :
Moody's: Credit Positive για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα τα επικείμενα «stress tests»
Τα tests που θα διεξαχθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους θα αφορούν τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού αξίας άνω των 500 δισ. ρουβλίων
Θετικά («Credit Positive») για τις αξιολογήσεις πιστολπτικής ικανότητας των ρωσικών τραπεζών αποτιμά η Moody's τα επικείμενα «τεστ αντοχής» (stress tests) που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς, όπως εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εποπτικού ελέγχου από τις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στην αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.
Αυτό διότι θα καθοριστούν οι ακριβείς επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.
Τα tests που θα διεξαχθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους θα αφορούν τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού αξίας άνω των 500 δισ. ρουβλίων, ενώ το 2018 θα διαξαχθούν ξεχωριστά tests για τις μικρότερες τράπεζες της Ρωσίας.
Ο οίκος επισημαίνει ότι οι 63 ρωσικές τράπεζες που αξιολογεί παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, με το μέσο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται σε 12%, στο τέλος του 2016.
Μάλιστα, μόνο το 68% εξ' αυτών είναι δυνατόν να απορροφηθούν από τα τρέχοντα κεφαλαιακά διαθέσιμα των εν λόγω τραπεζών, όταν η αντίστοιχη επίδοση την περίοδο 2011-2013 ήταν 100%.



Η Moody's εκτιμά ότι ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 έχει συρρικνωθεί πλέον στο 11,2% για τις κύριες ρωσικές τράπεζες, από 12,3% στο τέλος του περασμένου έτους.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η ρωσική κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στη δεύτερη διάσωση τράπεζας σε διάστημα ενός μήνα.
Πρόκειται για την B&N Bank, τη 12η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, στην οποία η κεντρική τράπεζα θα καταστεί ο κύριος επενδυτής.
Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα ενεργοποιηθεί bail in (διάσωση με ιδιωτικά κεφάλαια) για την B&N Bank, τη θυγατρική τράπεζα Rost Bank και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα του ομίλου.
To ενεργητικό της B&N, η οποία ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Mikhal Gutseriev, αντιστοιχεί στο 2% του ενεργητικού του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.
Στις 29 Αυγούστου 2017, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε την κρατική διάσωση της Otkritie Bank, στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» που επιχειρεί το τρέχον έτος.
Η Οtkritie απαριθμεί στο πελατολόγιό της 29.000 εταιρείες, 163.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 3,4 εκατ. πολίτες, ενώ διατηρεί 400 καταστήματα σε όλη τη Ρωσία.
Το μετοχικό της κεφάλαιο αποτελείται από την Czech PPF Group (29,9%), τον Σλοβάκο επιχειρηματία Roman Korbacka (20%), και τη ρωσική ICT Group (50,1%).
H Otkritie άρχισε να βιώνει μαζικές εκροές καταθέσεων μετά από απροσδόκητες υποβαθμίσεις, με αποτέλεσμα οι πελάτες να αποσύρουν 7,4 δισ. δολάρια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2017.
Η διάσωση θα συρρικνώσει κατά 25% το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ενώ η κεντρική τράπεζα θα λάβει το 75%.
Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει 3,2 δισ. ρούβλια (3,7% του ΑΕΠ για το 2016) για την υποστήριξη του τραπεζικού τομέα από το 2014.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης