Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Μόλις τρεις αυξήσεις επιτοκίων θα πραγματοποιήσει η Fed μέχρι το τέλος του 2018

tags :
UBS: Μόλις τρεις αυξήσεις επιτοκίων θα πραγματοποιήσει η Fed μέχρι το τέλος του 2018
Η ελβετική τράπεζα αναμένει αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές από το επόμενο έτος
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Η.Π.Α. δεν αναμένεται να συσφίξει δραστικά τη νομισματική της πολιτική το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές της UBS, οι οποίο κάνουν λόγο για τρεις αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2018, μίατον ερχόμενο Δεκέμβριο (στο 60% η πιθανότητα) και δύο μέσα στο επόμενο έτος.
Όπως σχολιάζουν οι οικονομολόγοι στην ανάλυσή τους, τα παραπάνω θα δημιουργήσουν πίεση στα λεγόμενα «junk» ομόλογα, τα οποία είναι χαμηλής πιστωτικής ποιότητας, με υψηλή απόδοση.
Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα αναμένει αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές από το επόμενο έτος, κάτι στο οποίο θα συμβάλλει και η αλλαγή ηγεσίας στη Fed, καθώς η θητεία της Janet Yellen λήγει το 2018.





Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ανάλυση, η τράπεζα προσπαθεί να προβλέψει αν υπάρξει κάποιο γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση και έντονη μεταβλητότητα των αγορών στις Η.Π.Α., λαμβάνοντας υπόψη τις καταστάσεις του παρελθόντος που οδήγησαν σε εκτόξευση των spreads αμερικανικών ομολόγων (σε σχέση με το κρατικό 10ετές).
Μερικοί εκ των κινδύνων, όπως επισημαίνεται, θα μπορούσαν να είναι η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών (όταν θα αρχίσει η σύσφιξη), τα μειωμένα εταιρικά κέρδη, οι κρίσεις χρέους κρατών, τα γεωπολιτικά σοκ και η πτώση στις τιμές βασικών εμπορευμάτων.



Με βάση λοιπόν τα τρέχοντα στοιχεία για τα παραπάνω, η τράπεζα δεν αναμένει κάποιο συνταρακτικά αρνητικό γεγονός το 2018, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης κρίνεται ισχυρή, η Ε.Κ.Τ. δεν θα προχωρήσει σε δραστικό tapering του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ οι τιμές πετρελαίου φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί γύρω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης