Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch επικροτεί το προτεινόμενο δημοσιονομικό και φορολογικό καθεστώς της Αργεντινής

tags :
Η Fitch επικροτεί το προτεινόμενο δημοσιονομικό και φορολογικό καθεστώς της Αργεντινής
O νόμος εξασφαλίζει ότι οι αυτοδιοικήσεις θα επιτύχουν οικονομικό πλεόνασμα, ενώ περιορίζει επίσης τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων
Η πρόταση της κυβέρνησης της Αργεντινής για τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική θα ωφελήσει τις τοπικές διοικήσεις της χώρας αλλά και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, ενώ θα ενισχύσει τους μηχανισμούς διακυβέρνησης, αναφέρει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τυχόν εφαρμογή του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την αναβάθμιση των ισχύοντων αξιολογήσεων.
Μεταξύ άλλων, ο νόμος εξασφαλίζει ότι οι αυτοδιοικήσεις θα επιτύχουν οικονομικό πλεόνασμα, ή έστω ισορροπημένο ισολογισμό, ενώ περιορίζει επίσης τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, ο καθαρός ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών για τις αυτοδιοικήσεις θα περιοριστεί στο ρυθμό αύξησης του εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο νόμος θα «βάλει μπρος» εκκρεμούσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των αυτοδιοικήσεων σχετικά με τους φόρους, την κατανομή των εσόδων και την κοινωνική ασφάλιση.
Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζεται πως οι προτεινόμενες αλλαγές για την ενίσχυση της διαφάνειας των δημόσιων λογαριασμών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση της διακυβέρνησης μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.
«Η συζήτηση για τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσει γρήγορα, ενώ ο νόμος πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας.
Βέβαια, επικρατεί αβεβαιότητα ως προς το ποια δικαιοδοτικά όργανα θα τηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται.
Η Fitch αξιολογεί με «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο οίκος αναμένει το ΑΕΠ της λατινικής χώρας να αυξηθεί κατά 2,8% το 2017, από 2,3% το 2016, λόγω των βελτιωμένων μισθών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης