Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβαθμίζεται σε «Aa2» η αξιολόγηση για το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερό το outlook

tags :
Moody's: Υποβαθμίζεται σε «Aa2» η αξιολόγηση για το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερό το outlook
Ο οίκος όρισε αντίστοιχες αξιολογήσεις για την Τράπεζα της Αγγλίας
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's αιφνιδίασε σήμερα (22 Σεπτεμβρίου 2017) υποβαθμίζοντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε «P-1» επιβεβαιώθηκε η βραχυπρόθεσμη) του Ηνωμένου Βασιλείου σε «Αa1», από «Αa2» (κατά μία βαθμίδα), καθώς, αν και οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) ήταν αρνητικές, δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό πιστωτικό γεγονός ή κάποια δραματική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το επικείμενο Brexit.
Το outlook ορίζεται πλέον σε σταθερό.
Ο οίκος όρισε αντίστοιχες αξιολογήσεις και για την Τράπεζα της Αγγλίας.
Η Moody's σχολιάζει πως οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά του νησιού έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, καθώς τα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης -υπό την Theresa May- αμφισβητούνται ολοένα και περισσότερο, τη στιγμή που το χρέος αναμένεται να αυξηθεί.
Επίσης, οι δημοσιονομικές πιέσεις θα επιδεινωθούν και από τη διάβρωση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής ισχύος που θα προκύψει από το Brexit.
Από το 2015, η κυβέρνηση δυσκολεύεται να εφαρμόσει τις περικοπές στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, ενώ πρόσφατα αύξησε τις δαπάνες σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα ενηλίκων.
Παράλληλα, συμφώνησε σε μισθολογικές αυξήσεις για ορισμένους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, σχολιάζει ο οίκος, ο οποίος αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να παραμείνει στα επίπεδα του 3%-3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, έναντι του σχεδίου της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση κάτω από το 1% του ΑΕΠ, έως το 2021-2022.
Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2017 στο 90%, για να φτάσει στο ρεκόρ του 93%, το 2019.
Η Moody's προβλέπει η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ να επιβραδυνθεί σε μόλις 1% το 2018, από 1,5% φέτος και κατά μέσο όρο 2,25% τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης