Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Υπερπουλημένες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές - Περιττά τα AQRs

tags :
Morgan Stanley: Υπερπουλημένες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές - Περιττά τα AQRs
Η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση equal-weight σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η ανάκαμψη μετά τη μείωση του όγκου των NPEs παραμένει ασαφής
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών (stress test) τον Φεβρουάριο του 2018, γεγονός που υποδηλώνει μια διαδικασία εμπροσθοβαρούς δράσης έναντι της υπόλοιπης διαδικασίας της ΕΕ.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημοσίευση των σχετικών αποτελεσμάτων πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μετριάζοντας τον κίνδυνο διενέργειας AQR (έλεγχος ποιότητας κεφαλαίων).
Αυτό αναφέρει στη σημερινή (26/9/2017) 13σέλιδη ανάλυσή της η Morgan Stanley, υπό τον τίτλο "1st Take: Front-loading stress tests for Greek banks" (Πρώτη ματιά: Εμπροσθοβαρή stress test για τις ελληνικές τράπεζες), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το νέο στοιχείο που έχει προκύψει είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί να προωθήσει την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων των ελληνικών τραπεζών το 2018, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός χρόνος πριν από το τέλος της διάσωσης της Ελλάδας τον Αύγουστο.
Αυτό αρχικά επιβεβαιώνει ότι και οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε stress test, καθώς δεν εμφανίζονται στο δείγμα που αρχικά δημοσιεύτηκε από την ΕΒΑ, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, ο κλάδος θα δοκιμαστεί από την ΕΚΤ και όχι από τον SSM, αν και χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία της ΕΒΑ.
Η Morgan Stanley επαναλαμβάνει την άποψη ότι θεωρεί απίθανη και περιττή τη διεξαγωγή AQR στις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα αποδίδει το γεγονός ότι έχει ανοίξει ο διάλογος για κάτι τέτοιο στην απαίτηση του ΔΝΤ, η οποία όπως φαίνεται αποτελεί μέρος της συμφωνίας stand-by που ενέκρινε το ΔΝΤ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Πάντως, όπως εκτιμά η Morgan Stanley, διεξάγοντας τη δοκιμασία ακραίων καταστάσεων και παρέχοντας τα αποτελέσματα πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος, μαζί με την αναθεώρηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Troubled Asset Review), την στοχοθετημένη αναθεώρηση των εσωτερικών μοντέλων και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων σε σχέση με τις προβλέψεις (ΔΠΧΑ 9), οι ελληνικές τράπεζες θα αποκαταστήσουν λεπτομερώς και επαρκώς τη διαφάνεια σε κρίσιμους πυλώνες.

Αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποστεί ένα ισχυρό sell off τις δύο τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της φημολογίας περί AQR.
Το κλίμα αυτό, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο για μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη.
Οι ελεύθεροι δημοκράτες της αγοράς, καθώς και μέρος του CDU / CSU, αντιτίθενται στην βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, ενώ σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το FDP πιθανόν να επιμείνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει εγκαταλείψει το ευρώ.
Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα σε 0,14x-0,35x σε όρους TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2018, πλησιάζοντας το κατώτατο σημείο των σειρών διαπραγμάτευσης σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.
Η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση equal-weight σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η ανάκαμψη μετά τη μείωση του όγκου των NPEs παραμένει ασαφής.
Επίσης, διατηρεί την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,90 ευρώ, της Eurobank στα 0,90 ευρώ, της Εθνικής στα 0,40 ευρώ και της Πειραιώς στα 5,20 ευρώ, βάσει του μοντέλου Gordon Growth.
Ωστόσο, οι τρέχουσες αποτιμήσεις εμφανίζονται oversold δεδομένου ότι δεν αντιπροσωπεύουν ρεαλιστικά την εικόνα του κλάδου.
Η ροή των ειδήσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν αντιπροσωπεύει οτιδήποτε νέο ή ουσιαστικά διαφορετικό από πριν, καταλήγει η Morgan Stanley.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης