Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Θα «χαρίσει» η Merkel τη θέση του Schaeuble; - Η αντίδραση των αγορών

BlackRock: Θα «χαρίσει» η Merkel τη θέση του Schaeuble; - Η αντίδραση των αγορών
H αμερικανική τράπεζα αναλύει την επίδραση των γερμανικών εκλογών στις αγορές 
Στις συνέπειες των γερμανικών εκλογών στις αγορές αναφέρεται η BlackRock προβλέποντας επιβράδυνση των προσπαθειών για βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Περιμένουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένη επίδραση στις χρηματοοικονομικές αγορές, αλλά βλέπουμε επιβράδυνση του momentum πίσω από τις προσπάθειες για ισχυροποίηση της ευρωζώνης.
Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι ο ευρωσκεπτικισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα εντός του μπλοκ, όπως αποδείχθηκε από το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ποσοστό (13%) του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναφέρουν οι αναλυτές της BlackRock.
Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται επίσης ότι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel και το αδελφό κόμμα CSU συγκέντρωσε περίπου το 1/3 των ψήφων, που είναι το χαμηλότερο από το 1949.
Δεδομένου ότι το SPD έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση, η Merkel θα πρέπει να διαπραγματευτεί τον συνασπισμό τριών κομμάτων και το FDP και τους Πράσινους, κόμματα που είναι αντίθετα με βασικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η ολοκλήρωση της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την ανάλυση της BlackRock, η συμμετοχή του FDP στην κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει τα σχέδια για βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Πιθανότατα το FDP θα αρνηθεί να υπογράψει για τη θέσπιση ενός ενιαίου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και θα ήθελε να επικεντρωθεί περισσότερο στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων που περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Ωστόσο, η Merkel, ως το μεγαλύτερο κόμμα σε αυτή την κυβέρνηση μπορεί να έχει ακόμα περιθώρια να πιέσει για μεγαλύτερη ενσωμάτωση.
Το FDP πιθανότατα θα υπερασπιστεί τις φορολογικές περικοπές και την απορρύθμιση, μια θετική εξέλιξη για τις γερμανικές μετοχές, και θα υποστηρίξει τους αυστηρότερους ελέγχους της μετανάστευσης.
«Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το εάν θα αλλάξει ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Θα προσφέρει η Merkel αυτή τη θέση στο SPD για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μαλακώσει τη στάση της Γερμανίας στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και θα προκαλέσει αύξηση των κυβερνητικών δαπανών» επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης