Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αιώνια αισιόδοξη για την Tesla η Morgan Stanley, παρά τις ζημίες – Συστήνει «buy»

tags :
Αιώνια αισιόδοξη για την Tesla η Morgan Stanley, παρά τις ζημίες – Συστήνει «buy»
Η τράπεζα αναμένει διπλασιασμό των οχημάτων της Tesla που θα κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι το τέλος του 2018
Η μετοχή της Tesla υποχωρεί -περί τις 18:30- κατά 1,6%, στα 335,9 δολάρια, με 57 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μόλις 260 παραδόσεις του νέου «Μοντέλου 3» τον Σεπτέμβριο, από 1.500 που ήταν ο στόχος.
Ωστόσο, η Morgan Stanley παραμένει «bull» για την αυτοκινητοβιο,μηχανία του οραματιστή Elon Musk, συστήνοντας «buy» -έναντι «neutral»- στο επενδυτικό κοινό.
Η Tesla έχει σκοπό την παράδοση 20.000 «Μοντέλων 3» έως το τέλος του έτους, και 120.000 για το σύνολο του 2018, κάτι που όμως η αμερικανική τράπεζα αμφθσβητεί.
Σε σημείωμά της την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα ανάμενε διπλασιασμό των οχημάτων της Tesla που θα κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι το τέλος του 2018, εκτιμώντας πως ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει σε 531.000, δίνοντας μία μεγάλη οικονομική ανάσα στην υψηλής τεχνολογίας αυτοκινητοβιομηχανία.
Για το τέλος του τρέχοντος έτους, η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας κάνει λόγο για 300.000 οχήματα Tesla στους δρόμους.
Μάλιστα, η πρόβλεψη εκτινάσσεται για τα έτη 2023 και 2040, στα 3 εκατομμύρια και 32 εκατομμύρια, αντίστοιχα!
Πάνω από 200.000 οχήματα Tesla έχουν παραδοθεί από τότε που η εταιρία λάνσαρε τη «ναυαρχίδα» της, το πολυτελές «μοντέλο S», το 2012.
Οι μετοχές της Tesla, οι οποίες έκλεισαν στο ιστορικό υψηλό των 385 δολαρίων στις 18 Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν συνολικά 3% τον Σεπτέμβριο, κόντρα στα κέρδη περίπου 1% του δείκτη-βαρόμετρου S&P 500.
Βέβαια, για το σύνολο του 2017, η μετοχή της εταιρείας έχει εκτοξευθεί 57%, όταν η αντίστοιχη επίδοση για τον δείκτη είναι περίπου 12%.
Η Tesla κατέγραψε ζημίες 336,4 εκατ. δολάρια ήτοι 2,04 δολάρια ανά μετοχή (οι αναλυτές προέβλεπαν 1,88 ανά μετοχή) το β' 3μηνο 2017, έναντι 293,2 εκατ. δολάρια ή 2,09 ανά μετοχή για το β΄ 3μηνο του 2016, ενώ τα έσοδα έφτασαν στα 2,8 δισ. δολάρια (οι αναλύσεις έκαναν λόγο για 2,52 δισ.), έναντι 1,3 δισ. δολαρίων.
Στην πραγματικότητα, η Tesla δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής κέρδη.

Δυνατό χαρτί το πολυαναμενόμενο αυτο-οδηγούμενο φορτηγό

Το πολυαναμενόμενο αυτο-οδηγούμενο -ηλεκτρικό φυσικά- φορτηγό που θα παρουσιάσει η Tesla τον τρέχοντα μήνα θα είναι μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες τόσο για τα επαγγελματικά, όσο και για τον συνολικό κλάδο της αυτοκίνησης, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι υπολογίζουν την τιμή του μοντέλου στα 100.00 δολάρια.
«Τα ημιφορτηγά οδηγούν συχνά σε μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων, όπου η προηγμένη τεχνολογία αυτόματου πιλότου της Tesla οδηγεί ήδη αυτόνομα τα κοινά οχήματα της.
Αυtή η δύναμη θα μπορούσε να διαστρεβλώσει τη βιομηχανία.
Η Tesla είναι πιθανό να διαθέσει αρχικά τα νέα φορτηγά σε έναν περιορισμένο αριθμό συνεργατών.
Οποιαδήποτε εταιρεία αργήσει να προ-παραγγείλει τα φορτηγά από την Tesla θα χάσει πολύτιμο εδαφος», τονίζει η τράπεζα, σε μία προσπάθεια να επισημαίνει τις ανισσοροπίες που θα προκληθούν.
Η Morgan αναμένει η ζήτηση για τα νέα φορτηγά να ξεπεράσει τις 25.000 μονάδες, ενώ ενδέχεται να μην κυκλοφορήσουν μέχρι το 2020.
Επίσης, εκτιμά ότι τα φορτηγά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% της συνολικής αγοραίας αξίας της Tesla, καθώς η ζήτηση για εμπορικά φορτηγά είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι τα καταναλωτικά οχήματα.
Αξιζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Αύγουστο 2017 η Tesla άντλησε 1,8 δισεκ. δολάρια –έναντι αρχικού στόχου 1,5 δισεκ.– από την πώληση ομολογιών με λήγη την 15η Αυγούστου 2025, με την απόδοση να φτάνει το 5,25%.
Με βαθμολογίες από «Β3» έως «Β-» από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, το ομόλογο-«σκουπίδι» (junk) είχε θεωρηθεί ως επικίνδυνο από ορισμένους αναλυτές, λόγω –όπως προαναφέρθηκε– των χαμηλών ταμειακών διαθεσίμων.
Η έκδοση αποτέλεσε το ντεμπούτο της Tesla στις αγορές ομολόγων.
Τα «φρέσκα» κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση της παραγωγής του νεότερου sedan «Μοντέλου 3» - το λιγότερο ακριβό της αυτοκίνητο- της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι προπαραγγελίες για το «Μοντέλο 3», του οποίου η τιμή ξεκινά από τα 35.000 δολ., έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης