Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αγορά των ΗΠΑ ήταν πολύ καλή για τους επενδυτές το 2017 – Πόσο θα διαρκέσει;

Η αγορά των ΗΠΑ ήταν πολύ καλή για τους επενδυτές το 2017 – Πόσο θα διαρκέσει;
Έχουν περάσει πάνω από 20 μήνες από την τελευταία διόρθωση της αγοράς - Συνήθως συμβαίνει κάθε 11 μήνες
Όποιος θέλει να επενδύσει θα πρέπει να ξέρει ότι οι καλές περίοδοι δεν διαρκούν για πάντα, σημειώνουν οι αναλυτές των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.
Η αγορά μετοχών στις ΗΠΑ ήταν πολύ καλή για τους επενδυτές το 2017, όχι μόνο κατέγραψε μία σειρά από ρεκόρ, αλλά και πολύ μικρές υποχωρήσεις, ακόμη και το 3%, ήταν σε απίστευτα περιορισμένη έκταση.
Η επενδυτική τράπεζα Wells Fargo προειδοποίησε ότι οι επενδυτές «δεν πρέπει να αισθάνονται υπερβολικά χαρούμενοι» επειδή το σημερινό περιβάλλον δεν είναι φυσιολογικό λόγω της έλλειψης της μεταβλητότητας και με τις τιμές των μετοχών να μην πέφτουν, σημειώνοντας ότι το διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, χωρίς να υπάρξει μία μείωση κατά τουλάχιστον 5%, πόσο μάλλον μια διόρθωση (μείωση 10%).
"Ιστορικά μιλώντας, η αγορά μετοχών των ΗΠΑ, διορθώνεται κατά μέσο όρο κάθε 11 μήνες - η τελευταία διόρθωση έγινε τον Νοέμβριο του 2015", γράφει ο Chris Haverland, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής περιουσιακών στοιχείων στο Wells Fargo Investment Institute.
"Εν τω μεταξύ, κατά μέσο όρο, η αμερικανική αγορά μετοχών μειώνεται τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο.
Η τελευταία βουτιά ήταν τον Ιούνιο του 2016".
Εκτός από τη σχεδόν ανύπαρκτη υποχώρηση, η μεταβλητότητα της αγοράς ήταν σε παράλογα χαμηλά επίπεδα.
Μέχρι στιγμής φέτος, ο S&P 500, έχει κλείσει μόνο με 1% μεταβολή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σε οκτώ συνεδρίες.
Μόνο το 1995 υπήρξαν περισσότερες 13, σύμφωνα με στοιχεία της LPL Financial.
Μία μεγαλύτερη κίνηση, όπως μεταβολή κατά 4% σε μία συνεδρίαση, δεν σημειώθηκε σε σχεδόν έξι χρόνια.
Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να μετρηθεί και υπάρχουν μικτά μηνύματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές βλέπουν την αγορά.
Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, εξετάζοντας μία ανάλυση της αισιοδοξίας και της απαισιοδοξίας από πλευράς πώλησης, σημείωσαν πρόσφατα ότι ένας τετραετής κυλιόμενος μέσος όρος αυτής της μέτρησης, έστελνε ένα σαφές σήμα πώλησης.
Ωστόσο, η Goldman Sachs έγραψε ότι η ευφορία της επένδυσης ήταν "ανύπαρκτη", η οποία πρότεινε ότι "μία επικείμενη έναρξη μιας μακράς πτώσης φαίνεται απίθανη".
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τους επενδυτές, το 33,3% των επενδυτών είναι αισιόδοξοι - δηλαδή αναμένουν ότι η αγορά θα είναι υψηλότερη μέσα στους επόμενους έξι μήνες - ενώ το 37,9% των επενδυτών είναι ουδέτερο από τα αποθέματα και το 28,7% είναι απαισιόδοξοι.
Ιστορικά, το 38,5% των επενδυτών είναι bullish, το 37,9% είναι ουδέτερο και το 30,5% είναι bearish.
Μέσα στο 2017, η Wall Street υποστηρίχθηκε από σημάδια βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων των αναμενόμενων κερδών και ισχυρών στοιχείων, καθώς και από την ελπίδα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εφαρμόσει φορολογική μεταρρύθμιση που αναμένεται να είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις.
Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παρέχουν ανοδική στήριξη στις μετοχές, ακόμη και με αποτιμήσεις που θεωρούνται υπερβολικές.
Ο Haverland προβλέπει ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί τόσο στο τέλος του 2017 όσο και στο 2018 και δήλωσε ότι, σύμφωνα με την άποψη του Wells Fargo Investment Institute, "μια ύφεση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα - και επομένως πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα πρέπει να προβληματίσει τις αγορές προς το παρόν".
Παρά ταύτα, είπε ότι ο κύκλος "είναι πιο κοντά στο τέλος από την αρχή" και ότι "η διόρθωση ή η βουτιά στην αγορά είναι σχεδόν αδύνατη".
Ο Haverland δήλωσε ότι η τοποθέτηση του χαρτοφυλακίου του Wells Fargo Investment Institute ήταν «ελαφρώς αμυντική» σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές μικρής αξίας και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης.
"Καθώς η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά μετοχών εισέρχεται στα τελικά στάδια της, βλέπουμε έναν μεγαλύτερο ρόλο για τα ιδιωτικά hedge funds, ως τρόπος να παραμείνουμε δεσμευμένοι στις αγορές, προσπαθώντας παράλληλα να μειώσουμε τον κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης