Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υπό καθεστώς επιτήρησης για υποβάθμιση η αξιολόγηση «Β+» της Καταλονίας

tags :
S&P: Υπό καθεστώς επιτήρησης για υποβάθμιση η αξιολόγηση «Β+» της Καταλονίας
Ο οίκος προειδοποιεί πως θα υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις αν κλιμακωθούν οι πολιτικές εντάσεις 
Υπό καθεστώς επιτήρησης για επικείμενη υποβάθμιση (μέσα σε τρεις μήνες) έθεσε τις αξιολογήσεις «Β+» και «Β» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Καταλονίας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, επικαλούμενος την έντονη πολιτική αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυρικαής για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.
Ο οίκος προειδοποιεί πως θα υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις αν κλιμακωθούν οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνσηης της Ισπανίας, καθώς ενδέχεται να τεθεί υπό κίνδυνο η χρηματοδότηση της πρώτης.
Αντίθετα, έπεται επιβεβαίωση των αξιολογήσεων αν χαλαρώσει η ένταση ή αν υπάρξει ξεκάθαρη ένδειξη ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν θα αυξηθεί.
«Ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμής ομολόγων από την Καταλονίας είναι μεγαλύτερος από όσο εκτιμούσαμε», επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στους έτερους δύο αμερικανικούς οίκος, αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας αποτιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -και την πολιτική αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται- για την ανεξαρτησία της Καταλονίας η Moody's, σε διαφορετικό κλίμα από τον -επίσης αμερικανικό οίκο αξιολόγηση- Fitch (περισσότερα εδώ).
Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι συνέπειες για την Καταλονία είναι προς το παρόν «ασαφείς».
Λίγες ημέρες πριν το χθεσινό δημοψήφισμα και τη θριαμβευτική νίκη του «Ναι» με πάνω από 90%, η Moody's είχε ήδη εκτιμήσει πως μία απόσχιση θα αποδυναμώσει το οικονομικό προφίλ της Ισπανίας (Baa2 με σταθερό outlook), αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι βασικό σενάριο παραμένει η παραμονή της Καταλονίας στο ισπανικό κράτος.
«Βέβαια, ακόμη και στο σενάριο της απόσχισης, οι επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές θα εξαρτηθούν από τις μετέπειτα συμφωνίες».
Με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων στο τέλος του 2016, η Καταλονία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Ισπανία -μετά την Ανδαλουσία- με περιφερειακό ΑΕΠ 212 δισ. ευρώ το 2016 (19% του συνολικού ΑΕΠ, έναντι 16% του συνολικού πληθυσμού).
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας κ. Puidgemont, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτή προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η στιγμή αυτή επιβάλει μεσολάβηση.
Δεχθήκαμε πολυάριθμες προσφορές τις τελευταίες ώρες και θα δεχτούμε και άλλες.
Όλοι αυτοί που προσφέρθηκαν γνωρίζουν ότι είμαι έτοιμος για μια διαδικασία μεσολάβησης», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης.
«Θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί:
Ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας και του λαού μας.
Εντούτοις, το κράτος δεν απάντησε θετικά σε καμία από αυτές τις προσφορές».
Ο Puidgemont επέκρινε παράλληλα τον βασιλιά της Ισπανίας Felipe ότι «αγνοεί σκοπίμως» εκατομμύρια Καταλανούς.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, ο βασιλιάς Felipe κατηγόρησε τους επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας ότι καταστρατηγούν τις δημοκρατικές αρχές και διχάζουν την καταλανική κοινωνία.
«Ο βασιλιάς υιοθετεί το λόγο και τις πολιτικές της κυβέρνησης του Raxoy που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για την Καταλονία και αγνοεί σκοπίμως εκατομμύρια Καταλανούς που δεν σκέφτονται όπως αυτοί», συμπλήρωσε.
Η Καταλονία αναμένεται να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα το οποίο η Μαδρίτη και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχουν χαρακτηρίσει παράνομο.
«Είμαι βέβαιος ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δείξουμε το καλύτερο της χώρας μας, όταν οι θεσμοί της Καταλονίας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο Puidgemont.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης