Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Metals Focus: Επενδυτική ευκαιρία το ασήμι – Παίρνει ώθηση από την Ινδία

Metals Focus: Επενδυτική ευκαιρία το ασήμι – Παίρνει ώθηση από την Ινδία
Τον Ιούνιο του 2017 η τιμή του ασημιού βρέθηκε στα χαμηλά των 15,6 δολαρίων ανά ουγκιά, από τότε έχει ανακάμψει μερικώς
Από τις αρχές του 2017 η τιμή που έχει το ασήμι έχει απογοητεύσει πολλούς επενδυτές.
Με κέρδη 5% μέχρι στιγμής το 2017, υπολείπεται από τα κέρδη του χρυσού που φτάνουν στο 11%.
Βέβαια και τα δύο πολύτιμα μέταλλα έχουν τελικά υποαποδόσει των προσδοκιών που είχαν οι επενδυτές, δεδομένου του θετικού μακροοικονομικού και γεωπολιτικού πλαισίου.
Ωστόσο στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η τιμή του αργύρου θα έχει μεγαλύτερη απόδοση από αυτή του χρυσού στο δ' τρίμηνο του 2017 αλλά και το 2018.
Σε έκθεσή της η συμβουλευτική Metals Focus, καταλήγει στο συμπέρασμα "ότι το ασήμι τελικά θα ξεπεράσει το χρυσό".
Ενώ η ζήτηση για αργυρά νομίσματα στις ΗΠΑ ήταν αδύναμη, υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που υποδηλώνουν ότι αυτή η φυσική ζήτηση αρχίζει να επιταχύνεται, παράλληλα με τη βιομηχανική ζήτηση.
Παραδείγματος χάριν, υπήρξε έντονη ζήτηση ETF αργύρου και το Σεπτέμβριο υπήρξε σημαντική ανοδική τάση στα συμβόλαια άμεσης παράδοσης στο COMEX.
Το 2017 εξέπληξε πολλούς επενδυτές στην αγορά πολύτιμων μετάλλων, καθώς η ζήτηση αργύρου μειώθηκε σε ορισμένους τομείς, όπως και σε ένα βασικό παίχτη την Ινδία.
Όπως αναφέρει η Metals Focus με τα εισοδήματα και την οικονομία στην Ινδία να αυξάνονται, αναμένεται δυναμική αύξηση της ζήτησης για ασήμι στη χώρα.
Τον Ιούνιο του 2017 η τιμή του ασημιού βρέθηκε στα χαμηλά των 15,6 δολαρίων ανά ουγκιά, από τότε έχει ανακάμψει μερικώς.

Η αγάπη της Ινδίας για το ασήμι

Η αγάπη για τον χρυσό στην έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι τεκμηριωμένη, αλλά λίγοι γνωρίζουν τα αισθήματά της απέναντι στο ασήμι.
Το 2016 η ζήτηση στην Ινδία για το ασήμι αντιπροσώπευε μόλις το 16% της παγκόσμιας ζήτησης.
Η έκθεση συνοψίζει το σημαντικό πλαίσιο για αυτό:
Η Ινδία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για το ασήμι παγκοσμίως.
Η Ινδία κατανάλωσε 4.996 τόνους ασημιού το 2016, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 16% της παγκόσμιας ζήτησης αργύρου.
Η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ασημιού σημαίνει ότι οι μεταβολές στην αγορά της Ινδίας μπορούν να επηρεάσουν τις χώρες που την προμηθεύουν με ασήμι.
Η τεράστια κλίμακα της χρήσης του ασημιού στην ινδική αγορά οφείλεται στο ότι το ασήμι χρησιμοποιείται από περιουσιακό στοιχείο επένδυσης μέχρι καθημερινές δραστηριότητες.
Αποτελεί επίσης αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας των Ινδών.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ασήμι αποτελεί σημαντικό μέρος των ινδικών εορτασμών και των γάμων.
Η αγορά αργύρου τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σημαντικά στην Ινδία λόγω της ανάπτυξη της οικονομίας και την άνοδο των εισοδημάτων.
Όσον αφορά τη ζήτηση, τα κοσμήματα, τα ασημικά και οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της συνολικής ζήτησης αργύρου στην Ινδίαν.
Τα κοσμήματα και τα ασημικά που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της συνολικής ζήτησης αργύρου.
Το 2010 οι δύο συνδυασμένες αγορές αντιστοιχούσαν σε 1.200 τόνους.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, το Silver Institute πιστεύει ότι "η αγορά θα επεκταθεί περαιτέρω σε περίπου 3.400 τόνους, οδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από την υγιή οικονομική ανάπτυξη".
Η βιομηχανική ζήτηση για ασήμι αντιπροσωπεύει μόλις το 22% της ζήτησης στην Ινδία.
Η έκθεση εξηγεί ότι αυτό οφειλόταν σε οικονομική επιβράδυνση:
"Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ζήτηση να μειώνεται από 1.421 τόνους το 2010 σε 1.115 τόνους το 2015.
Ωστόσο, με την οικονομία να βελτιώνεται τα τελευταία δύο χρόνια (η αύξηση του ΑΕΠ είναι πάνω από 7%), αναμένεται η βιομηχανική ζήτηση για ασήμι να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια".
Όπως αναφέρει η έκθεση της Metals Focus "η περίπτωση για περαιτέρω αύξηση των τιμών, τόσο για το ασήμι όσο και για το χρυσό εξακολουθεί να είναι ισχυρή.
Μαζί με τα αρνητικά επιτόκια σε αρκετά βασικά νομίσματα, οι προσδοκίες για αυξήσεις του επιτοκίου Fed έχουν επίσης ωθήσει περαιτέρω τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων.
Μαζί με τις αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες, η επενδυτική ζήτηση θα πρέπει να ενισχυθεί.
Ενώ ο χρυσός θα αναμένεται να σημειώσει άνοδο, οι τιμές αργύρου θα βελτιωθούν επίσης".
Συνολικά, το ασήμι αναμένεται να ξεπεράσει τις επιδόσεις του μέσα στο 2017.
"Δεδομένης της πολύ μικρότερης αγοράς αργύρου (σε σύγκριση με τον χρυσό), θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών.
 Αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να δει τις τιμές αργύρου τελικά να ξεπεράσουν το χρυσό, τόσο μέσα στο 2017 όσο και το 2018".
Το ασήμι είναι σχετικά φθηνό όταν εξετάζεται σε συνάρτηση με αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες, αυξανόμενο πληθωρισμό και ολοένα και σημαντικότερο και αυξανόμενο κίνδυνο χρέους.
Η ιστορία μας λέει ότι πολύ λίγα από τα γεγονότα που βρίσκονται επί του παρόντος στο προσκήνιο τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών ανησυχιών πρόκειται να αντιμετωπιστούν χωρίς αρνητικές συνέπειες.
Η ιστορία μας λέει επίσης ότι το ασήμι έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο ως ασφαλές καταφύγιο στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Όταν εξετάζουμε το ρόλο των τεσσάρων πολύτιμων μετάλλων ως ασφαλές καταφύγιο μεταξύ 1989 και 2013, έναντι των S&P 500 και των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, διαπιστώνει κανείς αναφέρει η Metals Focus ότι "το ασήμι ήταν ασφαλές καταφύγιο κατά καιρούς και κατά πολύ περισσότερο από ότι η πλατίνα όσο και το παλλάδιο".






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης