Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για το tapering - Τα 3 σενάρια για την κατάργηση του QE

tags :
ING: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για το tapering - Τα 3 σενάρια για την κατάργηση του QE
Στις 26/10 θα ανακοινωθούν οι πρώτες λεπτομέρειες για το μέλλον του QE
Τα πρακτικά της ΕΚΤ δείχνουν ότι η ευρωτράπεζα προετοιμάζεται για ένα dovish tapering (κατάργηση του QE) στην επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου του 2017, επισημαίνει σε σχετική του ανάλυση ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Συγκεκριμένα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «παρ' όλο που το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου ήταν λίγο απογοητευτικό, η συζήτηση φαίνεται πως ήταν ζωηρή.
Φαίνεται σαν η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου να ήταν η τελευταία στάση πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει τις πρώτες λεπτομέρειες για το dovish tapering στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου».
Όπως επισημαίνει «υπήρχαν τέσσερα θέματα στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο που θα πρέπει να προσέξουμε: πως αξιολογεί η ΕΚΤ την πρόσφατη ισχυροποίηση του ευρώ, εάν συζητήθηκε το θέμα της έλλειψης assets, πόσο ικανοποιημένη είναι η ΕΚΤ με τις τρέχουσες εξελίξεις και προβλέψεις στο πεδίο του πληθωρισμού και εάν έγινε κάποια προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με τα πιθανά σενάρια για το tapering.
Τα πρακτικά δίνουν απαντήσεις σε όλα τα θέματα εκτός από αυτό της έλλειψης assets».
Σύμφωνα με τον Brzeski, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν θέσει στο περιθώριο τις αποφάσεις για το tapering, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ωστόσο, έχοντας απομείνει τρεις εβδομάδες έως την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η συζήτηση για το tapering θα μπορούσε να ξαναποκτήσει momentum σύντομα.
«Κατά την άποψη μας, η ΕΚΤ πρώτα θα καθορίσει τον στόχο για το μέγεθος του ισολογισμού πριν στρώσει το έδαφος για την επίτευξη αυτού του στόχου» επισημαίνεται στην ανάλυση της ING όπου παρατίθενται και τρία πιθανά σενάρια σχετικά με το tapering:
1. Τapering όπως εκείνο της Fed, δηλ. σταδιακή κατάργηση.
Σε αυτή την περίπτωση, οι αγορές assets θα μειώνονταν σταδιακά, είτε ανά μήνα είτε ανά τρίμηνο, με την τελευταία επιλογή να θεωρείται πιο ευέλικτη.
2. Η κλιμακωτή επιλογή.
Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τις μηνιαίες αγορές τον Ιανουάριου του 2018 κατά περίπου 20 δισ. ευρώ, να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός έως τον Ιούνιο του 2018, και στη συνέχεια οι μηνιαίες αγορές να μειωθούν κατά ακόμα 20 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2018.
3. Μικρότερες μηνιαίες αγορές για μεγαλύτερη χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τις μηνιαίες αγορές κατά περισσότερο από 20 ή 25 δισ. ευρώ το μήνα που περιμένουν οι αγορές, ενώ την ίδια στιγμή θα επεκτείνει το QE έως το τέλος του 2018.
Ωστόσο, κατά την άποψη της ING, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει την τελευταία επιλογή.

Νωρίτερα, το bankingnews.gr μετέδιδε:

Πρακτικά ΕΚΤ: Συζητήθηκαν οι επιλογές για τον περιορισμό του QE - Έχει υποτιμηθεί η άνοδος του ευρώ

Επί τάπητος βρέθηκαν τα σενάρια για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) από την ΕΚΤ, στην προηγούμενη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου συζήτησαν δύο ενδεχόμενα.
Είτε τη μικρότερη μείωση του μεγέθους του QE σε συνδυασμό με μείωση της διάρκειας του προγράμματος, είτε τη μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους με μεγαλύτερη διάρκεια.
Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι υποστηρικτική.
Κάποια μέλη υποστήριξαν επίσης ότι έχει υποτιμηθεί η αγορά συναλλάγματος και η άνοδος του ευρώ και ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την ΕΚΤ, καθώς «ξεμένει» από επιλέξιμα ομόλογα προς ένταξη στο QE.
Η ΕΚΤ επιθυμεί να προχωρήσει σταδιακά στη μείωση του προγράμματος, ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών, σύμφωνα με τα πρακτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης