Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η AlphaSimplex Group προειδοποιεί για απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στη Wall Street

tags :
Η AlphaSimplex Group προειδοποιεί για απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στη Wall Street
Ο S&P 500 έχει κλείσει με διακύμανση μεγαλύτερη του 1% μόλις οκτώ συνεδριάσεις το 2017!
Ένα από τα κύρια χαρακτηρτιστικά της τωρινής «bull» χρηματιστηριακής αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αμφίβολα η ασυνήθιστα χαμηλή μεταβλητότητα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με εξαίρεση ορισμένα διαλείμματα λίγων ημερών, από τον Δεκέμβριο του 2016 -ένα μήνα μετά τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές- ο CBOE Volatility Index, γνωστός ως VIX ή δείκτης «φόβου», κινείται σταθερά μεταξύ 9 και 11 μονάδων, σπάζοντας μάλιστα μέσα στο έτος του ιστορικό χαμηλό -άνω των 20 ετών!- των 8,89 μονάδων, στις 8,84.
Την ίδια στιγμή, ο S&P έχει κλείσει με διακύμανση μεγαλύτερη του 1% μόλις οκτώ συνεδριάσεις το 2017!
Να σημειωθεί ότι ο VIX, ο οποίος είχε ξεπεράσει τις 20 μονάδες αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump, λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Ωστόσο, πλέον ουκ ολίγοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας στους κύριους δείκτες της Wall Street, με ορισμένους μάλιστα να αναμένουν απότομη αύξηση -η οποία για ορισμένους σημαίνει μεγάλα κέρδη.
Ένας εξ αυτών είναι και ο αναλυτής της AlphaSimplex Group κ. Alex Healy, ο οποίος, επικαλούμενος τα ιστορικά στοιχεία, σημειώνει πως τέτοιες περίοδοι αποτελούν προπομπό για μία εκτόξευση της μεταβλητότας.
Ταυτόχρονα, ο αναλυτής μένει έκπληκτος και από την «αναισθησία» των αγορών, ειδικά των αμερικανικών, στα πολύ σημαντικά γεγονότα, όπως η πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα.
Βέβαια, δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το συστημικό γεγονός που θα πυροδοτήσει μία ραγδαία άνοδο της μεταβλητότητας.
«Ίσως είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, ή η συρρίκνωση του ισολογισμού (4,5 τρισ. δολάρια) της Federal Reserve, ή κάτι άλλο»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης