Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκτόξευση των τιμών στις ΗΠΑ, πάνω από τον στόχο της Federal Reserve για πληθωρισμό 2%

tags :
Εκτόξευση των τιμών στις ΗΠΑ, πάνω από τον στόχο της Federal Reserve για πληθωρισμό 2%
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ενιαίος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή δεν αποτυπώνει την πραγματική ενίσχυση των τιμών
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve, Fed) έχει ήδη βάλει μπρος τη σύσφιξη -με ήπιους ρυθμούς- της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούσε μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009, αυξάνοντας σταδιακά τα επιτόκια και προαναγγέλοντας τη συρρίκνωση του ισολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων.
Ένας από τους στόχους της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή των ισορικά χαμηλών επιτοκίων -0% έως 0,25%- ήταν, εκτός από την τόνωση της οικονομίας, η επαναφορά του (ετήσιου) πληθωρισμού στο βιώσιμο επίπεδο του 2% -μεσοπρόθεσμα.
Αν και τα πρακτικά των πρόσφατων συνεδριάσεων της Fed αποδείκνυαν πως τα εκτελεστικά στελέχη της εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους για το αν ο στόχος επετεύχθη, η αύξηση των τιμών στην πραγματική οικονομία -τη στιγμή που οι μισθοί ενισχύονται αναιμικά- αποδεικνύουν πως η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική ίσως αύξησε υπέρ του δέοντος τον πληθωρισμό, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ενιαίος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Consumer Price Index, CPI) ίσως δεν αποτυπώνει επακριβώς την πραγματική ενίσχυση των τιμών.
Ενδεικτικά, τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης στις Η.Π.Α. αποτελούν το 18% του ΑΕΠ, αλλά μόλις το 8,5% του CPI, όπως επισημαίνει το οικονομικό blog OfTwoMinds.



Ως αποτέλεσμα, οι ακριβείς εκτιμήσεις του πραγματικού πληθωρισμού, που περιλαμβάνουν τα έξοδα για αγορά κατοικιών, υγειονομικής περίθαλψης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέρχονται στο 7%, ή ακόμη και το 10% σε περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης, ποσοστό πολλαπλάσιο από το 2% που στοχεύει Fed.



Γιατί η Fed θέλει υψηλότερο πληθωρισμό;
Η γενική εξήγηση είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός στηρίζει τις τράπεζες, τους δανειολήπτες και την καταναλωτική οικονομία των Η.Π.Α..
Αυτό όμως πρέπει να συνδυάζεται με μία ισοποσοστιαία αύξηση των μισθών.




Επί του θέματος, πιστή στην άποψή της πως η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα «ξεφύγει» το αμέσως επόμενο διάστημα, η Phoenix Capital ανέφερε μέσα στην εβδομάδα πως τα σημάδια έχουν αρχίσει να πληθαίνουν...
Η επενδυτική εταιρεία επικαλούταν την υπερβολική αύξηση του δείκτη ISM -αφορά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα του εκάστοτε κλάδου, τιμή άνω των 50 μονάδων συνεπάγεται μεγέθυνση- για τον Σεπτέμβριο 2017.
Αναλυτικότερα, ο δείκτης για τις βιομηχανίες αυξήθηκε στις 60,8 μονάδες (58,1 τον Αύγουστο), η υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2004, ενώ, για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στις 64,6 (60,3), το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο δείκτης απασχόλησης για τις βιομηχανίες αυξήθηκε στις 60,3 μονάδες (59,9), υψηλό 6ετίας, ενώ, τέλος, ο δείκτης τιμών προϊόντων εκτοξεύτηκε στις 71,5 μονάδες (62), το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011!
Με απλά λόγια, η αμερικανική οικονομία ναι μεν αναπτύσσεται, αλλά με... πολύ υψηλότερες τιμές, σχολιάζε η Phoenix, υπενθυμίζοντας πως οι δείκτες έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2011, οπότε και σηματοδοτήθηκε η τελευταία μεγάλη πληθωριστική κρίση στις Η.Π.Α..
Το αμερικανικό δολάριο έχει ήδη «πιάσει τον ρυθμό της αμερικανικής οικονομίας», υποχωρώντας σχεδόν 10% μέσα στο 2017 (με βάση τον ενιαίο δείκτη δολαρίου, έναντι των 6 κύριων ανταγωνιστικών νομισμάτων).



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης