Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Πώς τα κατανεμημένα συστήματα θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των συναλλαγών

Business Insider: Πώς τα κατανεμημένα συστήματα θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των συναλλαγών
Τα κατανεμημένα συστήματα, όπως το blockchain, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, επειδή μειώνουν τις λειτουργικές ανεπάρκειες (και τελικά εξοικονομούν χρήματα)
Η τεχνολογία Blockchain έχει τραβήξει την προσοχή πρόσφατα, σε μεγάλο βαθμό στο Bitcoin και σε άλλες κρυπτονομίσματα, αλλά τα κατανεμημένα συστήματα δεν έχουν τύχει της ίδια προσοχής.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο, αλλά η κατανεμημένη τεχνολογία είναι στην πραγματικότητα σχετικά εύκολη στην κατανόηση.
Ένας κατανεμημένος λογαριασμός είναι απλώς μία βάση δεδομένων που υπάρχει σε διάφορες τοποθεσίες ή μεταξύ πολλών συμμετεχόντων.
Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν μία κεντρική βάση δεδομένων που υπάρχει σε μία σταθερή τοποθεσία.
Ωστόσο, ένας κατανεμημένος λογαριασμός αφαιρεί από τη διαδικασία τρίτους, γεγονός που τους καθιστά αρκετά ελκυστικούς.
Blockchain εναντίον Κατανεμημένου Λογαριασμού
Ο πρώτος είναι ένας τύπος του τελευταίου, αλλά έχει γίνει τόσο δημοφιλής ώστε να καθίσταται στο μυαλό των ανθρώπων ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα το προϊόν.
Η τεχνολογία Blockchain είναι ουσιαστικά μία κοινή βάση δεδομένων γεμάτη με καταχωρήσεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν και να κρυπτογραφηθούν.
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβει κάποιος, είναι ένας τύπος εξαιρετικά ασφαλούς και επαληθευμένου κοινού εγγράφου Google, στο οποίο κάθε καταχώρηση στο φύλλο εξαρτάται από μία λογική σχέση με όλους τους προκατόχους του.
Το όνομα blockchain αναφέρεται στα "μπλοκ" που προστίθενται στην αλυσίδα των εγγραφών συναλλαγών.
Για να διευκολυνθεί αυτό, το blockchain χρησιμοποιεί κρυπτογραφικές υπογραφές που ονομάζονται hash.
Πλεονεκτήματα της χρήσης ενός κατανεμημένου λογαριασμού όπως το Blockchain
Η τεχνολογία Blockchain προσφέρει έναν τρόπο για την ασφαλή και αποτελεσματική δημιουργία ενός μη έγκυρου μητρώου δραστηριότητας (οτιδήποτε προέρχεται από διεθνείς μεταφορές χρημάτων σε αρχεία μετόχων).
Το εννοιολογικό πλαίσιο και ο υποκείμενος κώδικας του blockchain, είναι χρήσιμος για πολλές οικονομικές διαδικασίες, λόγω της δυνατότητας να προσφέρει στις επιχειρήσεις μία ασφαλής, ψηφιακή εναλλακτική λύση στις τραπεζικές διαδικασίες, οι οποίες συχνά είναι γραφειοκρατικές, χρονοβόρες, δαπανηρές και απαιτούν πλήθος εγγράφων.
Τα κατανεμημένα συστήματα, όπως το blockchain, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, επειδή μειώνουν τις λειτουργικές ανεπάρκειες (και τελικά εξοικονομούν χρήματα).
Παρέχουν επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια εξαιτίας του αποκεντρωμένου χαρακτήρα τους, καθώς και του γεγονότος ότι τα βιβλία είναι αμετάβλητα.
Κατανεμημένη Τεχνολογία Ledger πέρα από το Blockchain
Το blockchain μπορεί να είναι η πιο γνωστή τεχνολογία κατανεμημένου συστήματος (DLT), αλλά το μέλλον των DLT θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες συνεργασίας.
Ο James Wallis, αντιπρόεδρος της Blockchain Markets and Engagements για την IBM, δήλωσε στο Σύνδεσμο Οικονομικών Επαγγελματιών ότι "θα δείτε χρήσεις για DLT που δεν μπορείτε να σκεφτείτε ακόμη και σήμερα" αλλά ότι αυτό θα περιλαμβάνει "ένα επίπεδο κοινής χρήσης που δεν υπάρχει πια".
Σε περίπτωση που τα DLTs καθίστανται στάνταρ, θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στο "Know Your Customer (KYC)", η διαδικασία μέσω της οποίας μια επιχείρηση εντοπίζει και επαληθεύει την ταυτότητα των πελατών της.
Η ευρύτερη διαχείριση της ταυτότητας θα γινόταν επίσης πολύ πιο απλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης