Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ο αριθμός των ρωσικών τραπεζών θα μειωθεί στο ήμισυ σε 4 χρόνια από την «εκκαθάριση» των αρχών

tags :
Fitch: Ο αριθμός των ρωσικών τραπεζών θα μειωθεί στο ήμισυ σε 4 χρόνια από την «εκκαθάριση» των αρχών
Η εκκαθάριση επικεντρώνεται στις ασθενέστερες ιδιωτικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 25% των περιουσιακών στοιχείων
Η συνεχής προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για «εκκαθάριση» των προβληματικών τραπεζών της χώρας, θα μπορούσε να μειώσει στο ήμισυ τον αριθμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο εσωτερικό, από περίπου 600 σε 300, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επικαλείται για τα παραπάνω και τον αυξημένο ανταγωνισμό που ήδη υπάρχει στον κλάδο.
Τα πιθανά «bail-outs» (κρατική διάσωση) των μεγαλύτερων τραπεζών θα μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώσουν τους κινδύνους για τους ανώτερους πιστωτές, ωστόσο η υψηλότερη συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας (στο μετοχικό κεφάλαιο των εν λόγω τραπεζών) θα αυξήσει την εξάρτηση του κλάδου από την κυβέρνηση, αναφέρεται στην έκθεση του οίκου.
Από την έναρξη της εκκαθάρισης -το 2013- έως την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, έχουν ανακληθεί 346 τραπεζικές άδειες και έχουν διασωθεί 35 τράπεζες, αριθμός που θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Παρόλα αυτά, ο οίκος σημειώνει ότι η μέση έλλειψη κεφαλαίου στις μεγαλύτερες τράπεζες παραμένει σε 6-7 φορές τα κεφάλαια του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας -Core Tier 1.
Οι πρόσφατες διασώσεις των Otkritie και B&N δεν αποτελούν ένδειξη συστημικής κρίσης, καθώς το συνδυασμένο μερίδιο τους στην αγορά ήταν μόλις 5%.
Γενικότερα, η εκκαθάριση επικεντρώνεται στις ασθενέστερες ιδιωτικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου.
Οι χρηματοοικονομικά ισχυρές και κρατικά υποστηριζόμενες τράπεζες -που αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των περιουσιακών στοιχείων του τομέα- δεν επηρεάζονται άμεσα.
Ήδη η κεντρική τράπεζα έχει εισάγει μια βασική άδεια, με ελαφρύτερες ρυθμιστικές απαιτήσεις, για τις τράπεζες με κεφάλαιο μικρότερο από 1 δισ. δολάρια.
Η Fitch κετιμά πως οι συστημικοί κίνδυνοι που απορρέουν από τους παραπάνω ελαφρύτερους κανονισμούς, είναι περιορισμένοι, καθώς οι τράπεζες αυτές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του συνολικού ενεργητικού στον κλάδο.
Από τη χρηματοπιστωική κρίση του 2008, οι ρωσικές αρχές διέθεσαν κεφάλαια ύψους 2 τρισ. ρουβλίων για τις κρατικές τράπεζες, αλλά και 2,7 τρισ. για τη διάσωση ή την αποζημίωση των καταθετών στις αποτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης