Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Περιορισμένο το ρίσκο για τις εταιρείες στην Ισπανία, σε περίπτωση που αποσχιστεί η Καταλονία

tags :
Fitch: Περιορισμένο το ρίσκο για τις εταιρείες στην Ισπανία, σε περίπτωση που αποσχιστεί η Καταλονία
Η βασική υπόθεση του οίκου είναι η περαιτέρω αυτονομία -και όχι η ανεξαρτησία- για την περιοχή
Η γεωγραφική διαφοροποίηση των ισπανικών επιχειρήσεων που αξιολογούνται από τη Fitch, αλλά και η πιθανότητα πολιτικής βούλησης να διατηρηθούν οι βασικές εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο περιοχών, περιορίζουν τους εταιρικούς κινδύνους στην -«απίθανη»- περίπτωση που η Καταλονία αποσχιστεί εντελώς από την Ισπανία, αναφέρει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Οι εταιρείες που εδρεύουν ή διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην Καταλονία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διαταραχές, ωστόσο η Fitch δεν αναμένει κάποια υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, εκτός εάν υπάρξει σημαντική περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής έντασης.
Η βασική υπόθεση του οίκου είναι η περαιτέρω αυτονομία -και όχι η ανεξαρτησία- για την περιοχή, αν και αυτό το σενάριο περιπλέκεται από τον αντιφατικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος.
Αν όμως συνέβαινε η απόσχιση, ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα εξαρτιόταν από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι νομισματικές ρυθμίσεις της Καταλονίας, το επίπεδο συνεργασίας και το εμπόριο μεταξύ των δύο περιοχών αλλά και η συνέχεια των κανονιστικών ρυθμίσεων, αναφέρεται.
Με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων στο τέλος του 2016, η Καταλονία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Ισπανία -μετά την Ανδαλουσία- με περιφερειακό ΑΕΠ 212 δισ. ευρώ το 2016 (19% του συνολικού ΑΕΠ, έναντι 16% του συνολικού πληθυσμού).
Να σημειωθεί ότι εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία στην Καταλονία είναι οι Repsol, η οποία εκμεταλλεύεται ένα διυλιστήριο στην περιοχή, η Enagas, η οποία διαθέτει δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και ένα εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Red Electrica de Espana, η οποία κατέχει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και η Endesa, το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τις εγκαταστάσεις παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης