Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η πολιτική κρίση με την Καταλονία αυξάνει το ρίσκο για τις ισπανικές τράπεζες

tags :
Fitch: Η πολιτική κρίση με την Καταλονία αυξάνει το ρίσκο για τις ισπανικές τράπεζες
Ο οίκος αναμένει το ΑΕΠ της Ισπανίας να αυξηθεί κατά 3,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018
Η περαιτέρω πολιτική ένταση που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία σχετικά με την απόσχιση ή μη της Καταλονίας από το ενιαίο κράτος, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ισπανικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επισημαίνει πως οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας διαθέτουν σημαντική παρουσία στην Καταλονία.
Πρόκειται για τις (με φθίνουσα σειρά, με βάση το ενεργητικό) BBVA, CaixaBank, Sabadell, Santander και Bankia.
Οι δύο τελευταίες έχουν τη μικρότερη έκθεση στην Καταλονία, ενώ οι CaixaBank και Sabadell είναι οι πιο εκτεθειμένες, δεδομένης της καταλανικής τους ρίζας.
«Ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017, έχει ήδη ενισχύσει την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Το κόστος χρηματοδότησης (των τραπεζών) απομονώνεται από την προσωρινή περίοδο μεταβλητότητας (στα ισπανικά και καταλονικά ομόλογα), καθώς οι τράπεζες δραστηριοποιήθηκαν φέτος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές κεφαλαίων δανεισμού, εκδίδοντας πρόσθετα ομόλογα Tier 1, Tier 2 και senior non-preferred.
Εάν όμως η εμπιστοσύνη των επενδυτών αποδυναμωθεί για μια παρατεταμένη περίοδο, το κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς οι τράπεζες εκδίδουν χρέος για να συμμορφωθούν με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (MREL)», αναφέρεται.
Συνολικά, η ρευστότητα των ισπανικών τραπεζών κινείται σε υγιή επίπεδα, παρέχοντας ένα «μαξιλάρι» έναντι του κινδύνου εκροών καταθέσεων.
Βέβαια, επισημαίνει η Fitch, δεν αναμένονται εκροές.
Επισημαίνεται ότι χθες η Sabadell αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της εκτός της Καταλονίας, ενώ ο βασιλικός νόμος που εγκρίθηκε σήμερα από την κεντρική κυβέρνηση, θα επιτρέψει στην CaixaBank να ακολουθήσει.
«Κατά την άποψή μας, αυτές οι κινήσεις θα μειώσουν τον κίνδυνο των εκροών καταθέσεων.
Ωστόσο, η αυξημένη κοινωνική αντιπαράθεση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο των εκροών καταθέσεων για την CaixaBank και την Sabadell και, σε μικρότερο βαθμό, για τις λοιπές μεγάλες ισπανικές τράπεζες με ισχυρή παρουσία στην Καταλονία».
Ο οίκος αναμένει το ΑΕΠ της Ισπανίας να αυξηθεί κατά 3,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης