Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Negative για τις ισπανικές εταιρείες η ανεξαρτησία της Καταλονίας

tags :
Moody's: Credit Negative για τις ισπανικές εταιρείες η ανεξαρτησία της Καταλονίας
Αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») των ισπανικών εταιρειών που συμμετέχουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αποτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας (Ba3, με αρνητικό outlook) από το ενιαίο ισπανικό κράτος (Baa2 με σταθερό outlook), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι βασικό σενάριο (σε αυτό συμφωνούν και οι Standard & Poor's και Fitch) παραμένει η παραμονή της Καταλονίας, αλλά με περισσότερη αυτονομία.
Σε περίπτωση απόσχισης, εκτιμάται πως η Ισπανία θα εξακολουθούσε να έχει σημαντικά πιστωτικά πλεονεκτήματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, η Καταλονία έχει υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες και η ρευστότητά της έχει εξασθενίσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η περιοχή ίσως αρχικά αγωνιστεί να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ως ένα νέο ανεξάρτητο κράτος.
«Η διαδικασία ανεξαρτησίας θα ήταν πολύ αποδιοργανωτική, με σημαντικούς λειτουργικούς κινδύνους, καθώς και πιθανές οικονομικές ή οικονομικές επιπτώσεις.
Τα θεσμικά πλαίσια θα αλλάξουν, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η ακριβής φύση οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ μιας πρόσφατα ανεξάρτητης Καταλονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ή ακόμη και του νομίσματος που θα χρησιμοποιούσε η Καταλονία- είναι εξαιρετικά αβέβαιη.
Η ανεξαρτησία της Καταλανίας θα έχει επίσης πιστωτικές επιπτώσεις για ένα ευρύ φάσμα εκδοτών χρέους, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, ασφαλιστών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.
Επόσης, υπάρχει κίνδυνος η ανεξαρτησία της Καταλονίας να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές σε άλλες περιοχές της Ισπανίας ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση»», αναφέρεται.
Με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων στο τέλος του 2016, η Καταλονία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Ισπανία -μετά την Ανδαλουσία- με περιφερειακό ΑΕΠ 212 δισ. ευρώ το 2016 (19% του συνολικού ΑΕΠ, έναντι 16% του συνολικού πληθυσμού).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης