Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Φέγγος (VERSAL ΑΕΠΕΥ): Με το βλέμμα στο Eurogroup και την γ' αξιολόγηση βρίσκονται οι επενδυτές

Φέγγος (VERSAL ΑΕΠΕΥ): Με το βλέμμα στο Eurogroup και την γ' αξιολόγηση βρίσκονται οι επενδυτές
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ
Σταθεροποιητικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι κινήσεις του Γενικού Δείκτη τις τελευταίες δύο βδομάδες, αν και το εύρος διακύμανσης είναι τέτοιο που τρομάζει τους σοβαρούς επενδυτές.
Το επίπεδο των 746 μονάδων του δείκτη όπου βρίσκεται ο εκθετικός κινητός των 200 ημερών, πάλεψε για να διατηρήσει το ανοδικό ρεύμα που κυριαρχεί από την αρχή του έτους.
Το αισιόδοξο σενάριο δίνει επίπεδο αντίστασης στις 760 μονάδες, επόμενη αντίσταση στις 780 μονάδες, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να κριθεί μακροπρόθεσμα, στις 820 μονάδες περίπου.
Το απαισιόδοξο σενάριο, προϋποθέτει εκ νέου διάσπαση της στήριξης των 746 μονάδων και επαναπροσσέγιση των 720 μονάδων.
Μια δεύτερη πτώση προς αυτά τα επίπεδα, δύσκολα θα μπορέσει να ανασχεθεί μόνο με δηλώσεις και σίγουρα θα μας επαναφέρει στην μακρόχρονη κακοδαιμονία των τελευταίων ετών.
Πολλά θα κριθούν στο Eurogroup της Δευτέρας και την αίσθηση που θα δημιουργήσουν οι δηλώσεις σε μια ήδη εύθραυστη αγορά.Στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, η κυβέρνηση, οφείλει να κλείσει οριστικά τη Β’ Αξιολόγηση, με κυρίαρχα θέματα να είναι τα κόκκινα δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις.
Μετά οφείλει να συμφωνήσει γρήγορα την Γ’ Αξιολόγηση και τα πολλά και ποικίλα διαρθρωτικά μέτρα
Εφόσον διαφανεί ότι κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται, μπορούμε να περιμένουμε πολλά από το χρηματιστήριο. Εξάλλου, οι περισσότερες τράπεζες δεν θα χρειάζονται κεφάλαια εφόσον ξεκινήσει η επίλυση των κόκκινων δανείων.
Επίσης η EBRD (European Bank for Reconstruction & Development) έχει συμφωνήσει να βάλει πολλά χρήματα στην Ελλάδα, εφόσον οι διεθνείς επενδυτές συμφωνήσουν να μοχλεύσουν αυτές τις επιδοτήσεις, δεσμεύοντας δικά τους χρήματα στην Ελλάδα.
Το πρώτο εξάμηνο οι ομολογιακές εκδόσεις με στήριξη της EBRD έφεραν στις Ελληνικές εταιρείες περίπου 660 εκατομμύρια ευρώ.
Φυσικά η κρισιμότερη λέξη στην προηγούμενη παράγραφο είναι το «εφόσον».
Γιατί αλλιώς η υπερ-φορολόγηση, οι δείκτες εμπιστοσύνης στην οικονομία και οι δείκτες αισιοδοξίας των Ελλήνων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτό-τροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

www.bankingmews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης