Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για την Eurobank η πώληση 1,5 δισ. NPEs στην Intrum Justitia στο 3% της ονομαστικής αξίας

tags :
Moody's: Credit Positive για την Eurobank η πώληση 1,5 δισ. NPEs στην Intrum Justitia στο 3% της ονομαστικής αξίας
Αυτή είναι η πρώτη πώληση NPEs στην Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο και για άλλες ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πωλήσεις ως μέσο για τη μείωση του υψηλού επιπέδου προβληματικών δανείων τους
Credit Positive για την Eurobank θεωρεί η Moody's την πώληση πακέτου NPEs αξίας 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum Justitia.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η πώληση είναι θετική για την Eurobank, καθώς μειώνει κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ την έκθεσή της στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ενώ παράλληλα την βοηθά να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για την μείωση των NPEs για το 2017.
Επιπλέον, η συναλλαγή παρέχει τη δυνατότητα στην Eurobank να καταγράψει κέρδη από αμοιβές μέσω της θυγατρικής της εταιρείας εξυπηρέτησης πελατών και δεν επηρεάζει την κατάσταση λογαριασμού της και το εποπτικό της κεφάλαιο.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης αυτή είναι η πρώτη πώληση NPEs στην Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο και για άλλες ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πωλήσεις ως μέσο για τη μείωση του υψηλού επιπέδου προβληματικών δανείων τους.
Από τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ που πωλήθηκαν στην Intrum, μόνο το ποσό των 620 εκατ. ευρώ καταγράφονται στον ισολογισμό της Eurobank.
Τα υπόλοιπα είναι δάνεια που η τράπεζα έχει ήδη διαγράψει.
Αν και η τιμή πώλησης αυτών των δανείων ισούται περίπου με το 3% της συνολικής οφειλής, η συναλλαγή δεν επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία και την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, καθώς για τα δάνεια αξίας 620 εκατ. ευρώ, η τράπεζα είχε ήδη πάρει τις απαραίτητες προβλέψεις.
Η Moody's αναμένει ότι η τιμολόγηση αυτής της συναλλαγής θα θέσει το σημείο αναφοράς για παρόμοιες συμφωνίες για ακάλυπτα προβληματικά δάνεια λιανικής που θα πραγματοποιήσουν και άλλες ελληνικές τράπεζες.
Η πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services SA, είναι εξουσιοδοτημένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών NPEs, θα συνεχίσει να εξυπηρετεί αυτά τα δάνεια και αποσκοπεί στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής της πέρα ​​από τα προβληματικά δάνεια της Eurobank.
Ως εκ τούτου, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τυχόν ανακτήσεις αυτών των προβληματικών δανείων μέσω αμοιβών και προμηθειών από την Intrum.
Παράλληλα, μέσω αυτής της συμφωνίας, η Eurobank επιτυγχάνει μείωση των NPEs περίπου στο 30% του στόχου που είχε θέσει για το 2017, με βάση τη δέσμευσή του στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, προσπαθούν να διαχειριστούν το υψηλό επίπεδο των NPEs που απορρέουν από την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η Eurobank διαθέτει περίπου 22,1 δισ. ευρώ NPEs τον Ιούνιο του 2017, στο 44,1% των συνολικών της δανείων.
Η  Moody's εκτιμά ότι η τράπεζα θα μπορέσει να επιτύχει το στόχο της μείωσης των NPEs στην Ελλάδα σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ έως το Δεκέμβριο του 2017.
Η μείωση των NPEs αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις ελληνικές τράπεζες, διότι έτσι θα καθοριστεί πώς θα εξελιχθεί η φερεγγυότητα των τραπεζών κατά τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Ο τεράστιος αριθμός των NPEs ασκεί πτωτική πίεση στην κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών και περιορίζει τις τράπεζες από το να δανείσουν στην πραγματική οικονομία σε μια εποχή που αναμένεται η Ελλάδα να επιτύχει σταδιακή ανάκαμψη την περίοδο 2017-2018.
Η πώληση των NPEs θα παράσχει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές όσον αφορά τη διαχείριση των NPEs τους, εκτός από τα διαθέσιμα εργαλεία αναδιάρθρωσης, όπως διαγραφή και εκκαθάριση δανείων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης