Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: H EKT θα κινηθεί επιφυλακτικά - Στο δ’ 3μηνο 2018 θα τερματιστεί συνολικά το QE

HSBC: H EKT θα κινηθεί επιφυλακτικά - Στο δ’ 3μηνο 2018 θα τερματιστεί συνολικά το QE
Δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων πριν το 2019, εκτιμούν οι αναλυτές της HSBC
Επιφυλακτικά θα κινηθεί πιθανότατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης και τις οικονομίες της περιφέρειας να παραμένουν «εύθραυστες», εκτιμούν οι αναλυτές της HSBC.
«Στις 26 Οκτωβρίου 2017, (η ΕΚΤ) θα πρέπει να ανακοινώσει το μεγαλύτερο μέρος της απόφασής της για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Σύμφωνα με τη μακρόχρονη άποψή μας, αναμένουμε μια ανακοίνωση για έξι ακόμη μήνες αγορών assets με μειωμένο ρυθμό 40 δισ. ευρώ μηνιαίως (μείωση κατά 20 δισ. ευρώ)», αναφέρουν οι αναλυτές της HSBC.
«Δεν αναμένουμε να ανακοινωθεί ένα πλήρες μονοπάτι για το tapering τον Οκτώβριο, καθώς η ΕΚΤ θα θέλει να διατηρήσει κάποια ευελιξία ώστε να ανταποκριθεί στα εισερχόμενα δεδομένα», συνεχίζουν.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της HSBC, από τον Ιούλιο του 2018 αναμένεται μια περαιτέρω 3μηνη επέκταση στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ οι καθαρές αγορές θα τερματιστούν εντός του δ’ τριμήνου του 2018.
«Δεν πιστεύουμε ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια πριν το 2019, με μια αύξηση του καταθετικού επιτοκίου τον Μάρτιο (κατά 15 μονάδες βάσης στο -0,25%) και μια αύξηση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά μονάδες βάσης στο γ’ τρίμηνο.
Ένας κίνδυνος είναι ότι εάν η ανάπτυξη συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά, θα αυξηθούν οι πιθανότητες αύξησης του επιτοκίου κατά το 2018, ιδίως υπό το φως του παγκόσμιου κύματος σύσφιξης της πολιτικής», αναφέρει η HSBC.
«Το φθινόπωρο, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να έρθει στο προσκήνιο, καθώς τα μέλη της Ευρωζώνης θα υποβάλουν τον προϋπολογισμό τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γαλλία και, ειδικότερα, η Ιταλία, ενδέχεται να βρεθούν σε ένταση με τις Βρυξέλλες.
Αν η Επιτροπή γίνει σκληρή, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη λιτότητα στις οικονομίες αυτές και να εντείνει τις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις», προσθέτει η τράπεζα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης