Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για CaixaBank και Sabadell η μεταφορά της έδρας από την Καταλονία

tags :
Moody's: Credit Positive για CaixaBank και Sabadell η μεταφορά της έδρας από την Καταλονία
Tην περασμένη εβδομάδα, η Caixa αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της στην Βαλένθια, μιμούμενη τη Sabadell, η έδρα της οποίας μεταφέρεται στο Αλικάντε
Θετικά «Credit Positive» για την πιστοληπτική ικανότητα των CaixaBank (Baa2, με θετικό outlook) και Banco Sabadell (Baa2, με θετικό outlook) αποτιμά η Moody's την απόφαση των δύο τραπεζών να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που δημιούργησε στην Ισπανία το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017.
Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα, η Caixa αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της στην Βαλένθια, μιμούμενη τη Sabadell, η έδρα της οποίας μεταφέρεται στο Αλικάντε.
Αφού επαναλάβει την εκτίμηση πως η Καταλονία θα παραμείνει εν τέλει μέρος της Ισπανίας (σσ: σε αυτό συμφωνούν και οι Standard & Poor's και Fitch), αλλά με αυξημένη αυτονομία, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σχολιάζει πως η κίνηση των δύο τραπεζών εξασφαλίζει ότι οι CaixaBank και Banco Sabadell θα παραμείνουν υπό το καθεστώς της Ευρωζώνης, αλλά και υπό το καθεστώς εγγύησης καταθέσεων της Ισπανίας.
Τόσο η CaixaBank όσο και η Banco Sabadell, διαθέτουν υγιή αποθέματα ρευστότητας, με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται σε 17% και 13% επί του συνόλου των ενοποιημένων στοιχείων ενεργητικού, στις 30 Ιουνίου 2017, αντίστοιχα.
Σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, η Moody's αποτιμούσε αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») των ισπανικών εταιρειών που συμμετέχουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας (Ba3, με αρνητικό outlook) από το ενιαίο ισπανικό κράτος (Baa2 με σταθερό outlook).
Με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων στο τέλος του 2016, η Καταλονία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Ισπανία -μετά την Ανδαλουσία- με περιφερειακό ΑΕΠ 212 δισ. ευρώ το 2016 (19% του συνολικού ΑΕΠ, έναντι 16% του συνολικού πληθυσμού).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης