Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι δύο παράγοντες που μπορούν να πλήξουν το δολάριο σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές

CNBC: Οι δύο παράγοντες που μπορούν να πλήξουν το δολάριο σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές
Φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και ο επόμενος πρόεδρος της Fed οι δύο κινητήριες δυνάμεις πίσω από την πορεία του δολαρίου
Η πορεία του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη, όπως τονίζουν κορυφαίοι αναλυτές στο CNBC.
Μάλιστα θεωρούν ότι υπάρχουν δύο  παράγοντες που μπορούν να πλήξουν το αμερικανικό νόμισμα.
Ο ένας εξ αυτών είναι η πρόοδος που θα υπάρξει στη φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Donald Trump.
Ενώ ο δεύτερος δεν είναι άλλος από το ποιος θα διαδεχθεί την Janet Yellen και κυρίως εάν θα είναι «γεράκι» (δηλαδή είναι υπέρ της εφαρμογής μίας επιθετικής πολιτικής στην αύξηση των επιτοκίων) ή τελικά αποδεχθεί «περιστέρι».
«Θεωρώ ότι το δολάριο το πιθανότερο θα επηρεαστεί, βραχυπρόθεσμα, από δύο αποφάσεις.
Την επιλογή του επόμενου προέδρου της Fed και κατά πόσο οι υποψήφιοι θα είναι υπέρ της άποψης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα», τονίζει ο Itay Tuchman, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος για τη Citi.
Ένας εκ των υποψηφίων για τη θέση της Yellen είναι ο Kevin Warsh, πρώην στέλεχος της Fed.
Ο Warsh ανήκεις στα «γεράκια», άρα το πιθανότερο είναι ότι θα ταχθεί υπέρ της πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.
Όμως υπάρχουν κάποιοι αναλυτές και traders που παραμένουν επιφυλακτικοί.
«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο ο επόμενος πρόεδρος της Fed δεν θα είναι ένα επιθετικό γεράκι.
Μόλις ξεκαθαρίσει η στάση του νέου προέδρου της Fed αλλά και υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΕΚΤ αναφορικά με το tapering του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έχουμε προετοιμαστεί για αδύναμη πορεία του δολαρίου σε μεσοπρόθεσμο διάστημα», εκτιμά ο Stephen Gallo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας αγοράς συναλλάγματος της Bank of Montreal.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump δήλωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι ο επόμενος πρόεδρος της Fed θα ανακοινωθεί εντός διαστήματος «δύο ή τριών εβδομάδων».
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετές αντιρρήσεις –ακόμη και από μέλη των Ρεπουμπλικάνων- γεγονός που έχει καθυστερήσει σημαντικά την όλη διαδικασία.
Ο Gallo εκτιμά, μάλιστα, ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να αποτελέσει παράγοντα στήριξης για το δολάριο καθώς «οι μειώσεις φόρων θα οδηγήσουν σε διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος».
Σημειώνεται ότι ο δείκτης δολαρίου (η πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός «καλαθιού νομισμάτων», στο οποίο είναι ενταγμένα τα βασικά ανταγωνιστικά νομίσματα) έχει υποχωρήσει 9% από την αρχή του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης