Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Βελτιώνεται το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα – Κίνδυνος το αυξημένο χρέος

tags :
ΔΝΤ: Βελτιώνεται το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα – Κίνδυνος το αυξημένο χρέος
Αν και συνέβαλλαν στην οικονομική ανάκαμψη, οι χαλαρές νομισματικές συνθήκες αυξάνουν τους κινδύνους 
Η οικονομιή ανάπτυξη και σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται, σύμφωνα με όσα εκτιμά σε έκθεσή του «Global Financial Stability Report» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, ωστόσο, κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξημένο δημόσιο και εταιρικό χρέος, αλλά και το χρέος των νοικοκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι ο δανεισμός του μη χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι τώρα υψηλότερος σε σχέση με την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, στις προηγμένες οικονομίες των G20.
Η μόχλευση αυτή καθιστά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πιο ευάλωτα στις μεταβολές των επιτοκίων και την ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα:
«Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής είναι να διασφαλιστεί ότι η συσσώρευση των χρηματοπιστωτικών αδυναμιών είναι συγκρατημένη ενώ η νομισματική πολιτική συνεχίζει να στηρίζει την παγκόσμια ανάκαμψη.
Διαφορετικά, το αυξανόμενο βάρος του χρέους και οι υπερβολικές αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στο μέλλον, με συνέπειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη.



Επισημαίνεται ότι το Δ.Ν.Τ. αναθεώρησε χθες επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος, κατά 0,1%, στο 3,6%, ενώ η κετίμηση για το 2018 διαμορφώθηκε στο 3,7% για το 2018.
Αν και συνέβαλλαν στην οικονομική ανάκαμψη (προσθέτοντας 1 τρισ. δολάρια στα capital buffers των τραπεζών από το 2009, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης), οι χαλαρές νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυξάνουν τους κινδύνους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, σημειώνεται.
«Αν και η αυξημένη διάθεση για ρίσκο και η αναζήτηση αποδόσεων είναι μια ευπρόσδεκτη και επιδιωκόμενη συνέπεια των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν κίνδυνοι εάν αυτές οι τάσεις αυξηθούν πολύ.
Η παρατεταμένη αναζήτηση αποδόσεων έχει αυξήσει την ευαισθησία του χρηματοπιστωτικού συστήματος απέναντι σε κινδύνους αγοράς και ρευστότητας, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα αυτούς τους κινδύνους», σχολιάζει το Ταμείο, καλώντας τους ρυθμιστικούς φορείς σε εθνικό επίπεδο να εξετάσουν προσεκτικά τις όποιες προτάσεις που θα χαλαρώσουν ουσιαστικά τους κανόνες αναφορικά με τα κεφάλαια, τη ρευστότητα ή τη συνετή διαχείριση «ενόψει της δυνατότητας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ατζέντα της παγκόσμιας κανονιστικής εναρμόνισης».
«Η υπερβολικά γρήγορη προσαρμογή των νομισματικών πολιτικών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να καθυστερήσει την πρόοδο προς τους στόχους του πληθωρισμού», αναφέρει το Ταμείο σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο διάστημα, ίσως προκαλέσει μια επιζήμια συσσώρευση στους κινδύνους για την αγορά και τους πιστωτικούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης