Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Υποχωρεί η εισοδηματική ανισότητα παγκοσμίως, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο

tags :
ΔΝΤ: Υποχωρεί η εισοδηματική ανισότητα παγκοσμίως, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο
Το Δ.Ν.Τ. εκτιμά πως οι υψηλότεροι φόροι εισοδήματος στους πλουσίους θα βοηθήσουν να μειωθεί η ανισότητα, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη
Οι εισοδηματικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποχωρήσει ελαφρά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, συνολικά, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση σε ορισμένα κράτη, σχολιάζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα πλαίσια του World Economic Outlook.
Ιδιαίτερη πρόοδος έχει καταγραφεί σε Κίνα και Ινδία, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, η ανισότητα έχει ενισχυθεί στις προηγμένες οικονομίες.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει επιταχυνθεί και είναι πλέον διαδεδομένη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν με μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται:
«Στις αναπτυγμένες οικονομίες, η δημοσιονομική πολιτική αντισταθμίζει το ένα τρίτο της εισοδηματικής ανισότητας.
Οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία επηρεάζουν επίσης την ανισότητα με την πάροδο του χρόνου, προωθώντας την κοινωνική ισότητα.
Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η δημοσιονομική ανακατανομή είναι πολύ ασθενέστερη, δεδομένου ότι οι φόροι και οι δαπάνες είναι χαμηλότεροι και λιγότερο προοδευτικοί».



Το Δ.Ν.Τ., στο πλαίσιο των προτάσεών του για την αντιμετώπιση της ανισότητας, εκτιμά πως οι υψηλότεροι φόροι εισοδήματος στους πλουσίους θα βοηθήσουν να μειωθεί η ανισότητα χωρίς να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
«Τα εμπειρικά αποτελέσματα δεν στηρίζουν αυτό το επιχείρημα, τουλάχιστον για επίπεδα προοδευτικής φορολόγησης που δεν είναι υπερβολικά.
Φαίνεται συνεπώς ότι υπάρχει περιθώριο για να αυξηθεί η προοδευτικότητα στη φορολόγηση του εισοδήματος χωρίς να πληγεί σημαντικά η ανάπτυξη, για χώρες που θέλουν να ενισχύσουν την αναδιανομή εισοδήματος.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί πολιτικά, γιατί τα άτομα που βρίσκονται σε καλύτερη θέση τείνουν να έχουν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης