Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Το δολάριο χάνει την κυριαρχία του ως αποθεματικό νόμισμα - Οι τρεις αιτίες

Saxo Bank: Το δολάριο χάνει την κυριαρχία του ως αποθεματικό νόμισμα - Οι τρεις αιτίες
Αιτία γεωπολιτικές πιέσεις όπως αυτές που προκαλούν Κίνα, Β. Κορέα αλλά και Ευρώπη
Οι γεωπολιτικές πιέσεις οι οποίες συνεχώς αυξάνουν μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου ως το βασικό νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα αρκετών χωρών, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Saxo Bank.
Σύμφωνα με τον John Hardy, κορυφαίο στέλεχος της Saxo Bank και ειδικού στις αγορές συναλλάγματος, σε έκθεσή του υπό τον τίτλο «The world is turning back on the almighty dollar), το δολάριο έχει καταστεί ένα δυσλειτουργικό νόμισμα και έφθασε ο καιρός να αντικατασταθεί.
Όπως σημειώνει υπάρχουν τρεις βασικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι που ασκούν πιέσεις στο δολάριο:

1) Η συνεχιζόμενη άνοδος της Κίνας, της οποίας ο ρόλος στο παγκόσμιο εμπόριο και τις χρηματαγορές συνεχώς ενισχύεται. Παράλληλα προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της χώρας θα χειριστεί το ζήτημα της πιστωτικής φούσκας που υπάρχει στην Κίνα, κάτι που θα αποκαλυφθεί κατά την 19η Γενική Συνέλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.
2) Η Β. Κορέα μοιάζει να μετατρέπεται σε μία χώρα που διαθέτει πυρηνικά και κανείς δεν μπορεί να την αγγίξει. Παράλληλα η δράση της επηρεάζει τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, ενώ ύψιστης σημασίας είναι και ο τρόπος που θα αποφασίσει να αντιδράσει η Ιαπωνία στις εξελίξεις.
3) Η χαλάρωση των διατλαντικών σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης, με την Ευρώπη να προσπαθεί, μετά τις γερμανικές εκλογές, να αποφασίσει τη μελλοντική της πορεία. Εάν θα μπορέσει ή όχι να καταστεί μία ανεξάρτητη υπερδύναμη.

«Η Κίνα βλέπει ότι υπάρχουν οφέλη εάν το δικό της νόμισμα έχει έναν ισχυρότερο ρόλο και εάν θα μπορέσει να αντικαταστήσει το δολάριο ως το βασικό νόμισμα για το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο πρώτος στόχος είναι η αντικατάσταση στο εμπόριο πετρελαίου, καθώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της οι τιμές μαύρου χρυσού να αποτιμώνται σε γουάν», τονίζει ο αναλυτής της Saxo Bank.
Όπως υποστηρίζει Ρωσία και Ιράν, δύο χώρες που έχουν υποφέρει από τις κατά καιρούς αμερικανικές κυρώσεις, θα είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμες να συνεργαστούν με την Κίνα στο παραπάνω θέμα.
Ο Hardy υποστηρίζει, ακόμη, ότι εάν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του δολαρίου είναι αρνητικές, μπορεί, βραχυπρόθεσμα, το νόμισμα να κινηθεί ανοδικά, κάτι που θα σχετίζεται με την ανακοίνωση του ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Fed.
«Εάν ο νέος πρόεδρος είναι ο Kevin Warsh, τότε μπορεί να υπάρξει μία «διόγκωση» στις προοπτικές του δολαρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης