Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Προ των πυλών η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Phoenix Capital: Προ των πυλών η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα στοιχεία
H Phoenix Capital τονίζει ότι αυτό είναι σκόπιμο καθώς ο σκοπός του ΔΤΚ είναι να κρύψει τον πραγματικό ρυθμό του πληθωρισμού, ώστε η Fed να μπορεί να "βάζει κάτω από το χαλί" την πτώση του βιοτικού επιπέδου που μαστίζει τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες
Στο θέμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επανέρχεται με νέο report της η Phoenix Capital στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Η Fed υποτιμά δραματικά τον πραγματικό πληθωρισμό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το επίσημο μέτρο για τον υπολογισμό του πληθωρισμού (ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ή ΔΤΚ) δεν μπορεί να καταγράψει το πραγματικό κόστος διαβίωσης για τους Αμερικανούς.
Παράλληλα η Phoenix Capital τονίζει ότι αυτό είναι σκόπιμο καθώς ο σκοπός του ΔΤΚ είναι να κρύψει τον πραγματικό ρυθμό του πληθωρισμού, ώστε η Fed να μπορεί να "βάζει κάτω από το χαλί" την πτώση του βιοτικού επιπέδου που μαστίζει τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Fed δεν το κάνει αυτό λόγω άγνοιας.
Το 2002, αναλυτές της Fed αναθεώρησαν τα στοιχεία για τη χρησιμότητα της μέτρησης του ΔΤΚ για την πρόβλεψη του πληθωρισμού.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν ωραία.
Στην πραγματικότητα, η Fed ανακάλυψε ότι τα επίσημα εργαλεία μέτρησης του πληθωρισμού (CPI και PCE) κάνουν μια "φρικτή" δουλειά στην πρόβλέψη του μελλοντικού πληθωρισμού.
Οπότε ποιο εργαλείο μπορεί να προβλέψει ακριβέστατα τον μελλοντικό πληθωρισμό;
Οι τιμές των τροφίμων.
Βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων αποτελεί καλύτερο προγνωστικό δείκτη για τον μελλοντικό πληθωρισμό από ό,τι τα υπόλοιπα εργαλεία μέτρησης του πληθωρισμού.
Συγκρίνοντας τον πληθωρισμό του 2016 στις τιμές των τροφίμων με τις τιμές άλλων δεδομένων που αποτελούν το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (όπως στον Πίνακα 1) φαίνεται ότι η συνιστώσα τροφίμων εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων ...
Στη συνέχεια η Phoenix Capital επικεντρώνεται σε δύο παραδοχές.
1) Η Fed έχει παραδεχθεί ότι τα επίσημα μέτρα για την μέτρηση του πληθωρισμού δεν προβλέπουν με ακρίβεια τον μελλοντικό πληθωρισμό.
2) Η Fed παραδέχθηκε ότι οι τιμές των τροφίμων είναι πολύ καλύτερη πρόβλεψη του μελλοντικού πληθωρισμού.
Στην πραγματικότητα, οι τιμές των τροφίμων ήταν καλύτεροι παράγοντες πρόβλεψης του πληθωρισμού από τις τιμές των αγαθών μη διαρκών αγαθών, τις υπηρεσίες μεταφορών, τη στέγαση, την ένδυση, την ενέργεια κτλ.
Με απλά λόγια τονίζει η Phoenix Capital αν θέλετε σωστή πρόβλεψη για τον πληθωρισμό τότε θα πρέπει να εξετάζει κανείς το πως κινούνται οι τιμές των τροφίμων.
Έχοντας αυτό υπόψη, ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξάνεται.
Συνολικά, ο πληθωρισμός των τροφίμων και των ποτών βρίσκεται σε αύξουσα πορεία.
Η αύξηση του πληθωρισμού θα ακολουθήσει λίγους μήνες.
Με απλά λόγια, ο πληθωρισμός αυξάνεται.
Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά τις εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.
Γιατί νομίζετε ότι το δολάριο έχει απολέσει μέσα στο 2017 το 10% της αξίας του;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης