Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε επίπεδο-ρεκόρ οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων-«σκουπιδιών» το 2017, στα 221 δισ. δολάρια

tags :
Σε επίπεδο-ρεκόρ οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων-«σκουπιδιών» το 2017, στα 221 δισ. δολάρια
Το εντυπωσιακό είναι η μέση απόδοση των παραπάνω εκδοθέντων χρεογράφων, η οποία ανέρχεται σε μόλις 5,53%!
Στο επίπεδο-ρεκόρ των 221 δισ. δολαρίων διαμορφώνονται μέχρι στιγμής οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων εκτός επενδυτικής κλίμακας («junk», «σκουπίδια»), σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan που παραθέτει η Wall Street Journal.
Μάλιστα, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2017, η επίδοση είναι αυξημένη κατά 60% σε σχέση με το πρώτο 9μηνο του 2016!
Να σημειωθεί ότι η επενδυτική κλίμακα για τους τρεις αμερικανικούς οίκους Standard & Poor's, Moody's και Fitch, αφορά αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας άνω του «ΒΒ-», «Baa2» και «ΒΒ», αντίστοιχα.
Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι η μέση απόδοση των παραπάνω εκδοθέντων χρεογράφων, η οποία ανέρχεται σε μόλις 5,53%!
Η αντίστοιχη επίδοση πέρυσι ανερχόταν σε άνω του 9%.



Πρόσφατο παράδειγμα, σε ότι αφορά στα κρατικά ομόλογα, είναι το Τατζικιστάν (με αξιολόγηση «Β-» από την S&P), το οποίο άντλησε -μέσω 10ετών ομολογιών- 500 εκατ. δολάρια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με επιτόκιο 7,125%.
Επίσης, το καλοκαίρι, οι Μαλδίβες άντλησαν 200 εκατ. δολάρια με 5ετείς ομολογίες, απόδοσης 7%.
Μην ξεχνάμε ωστόσο και την Ελλάδα, η οποία άντλησε 3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2017, με επιτόκιο 4,625%, ενώ, χθες, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πρώτη συναλλαγή ελληνικών καλυμμένων ομολόγων από το 2009 και ελληνικής τράπεζας από το 2014 στις διεθνείς χρηματαγορές, εκδίδοντας 3ετές καλυμμένο ομόλογο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,90%.



Όπως και ουκ ολίγοι αναλυτές, έτσι και η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει πως το φαινόμενο του χαμηλότερου κόστους δανεισμού οφείλεται στα προγράμματα μαζικής αγοράς ομολόγων που εφάρμοσαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ε.Κ.Τ., στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης