Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε «θετικό» διατηρεί το outlook των τραπεζών της Αργεντινής η Moody's

tags :
Σε «θετικό» διατηρεί το outlook των τραπεζών της Αργεντινής η Moody's
Η Moody's κάνει λόγο για βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον, με υγιές ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, περί το 2% του συνόλου
Σε «θετικές» διατήρησε σήμερα (12 Οκτωβρίου 2017) τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12-18 μηνών (outlook) των τραπεζών της Αργεντινής ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, έπειτα από την αναβάθμιση -από «σταθερές»- τον περασμένο Απρίλιο.
Η Moody's επικαλείται τη συνεχόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά και τα χαμηλότερα -πιο φυσιολογικά- επίπεδα πληθωρισμού, που συνολικά θα ενισχύσουν τα έσοδα και τα κέρδη των τοπικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επίσης, κάνει λόγο για βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον, με υγιές ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, περί το 2% του συνόλου και ικανοποιητική κεφαλαιοποίηση, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να «απορροφήσουν» μελλοντικά σοκ.
Ο οίκος προβλέπει εκτόξευση του δανεισμού κατά 32% το τρέχον έτος, με περαιτέρω ενίσχυση 27% το 2018.
Όπως και σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο, η Moody's αποτιμά θετικά τις πολιτικές της κυβέρνησης του Mauricio Macri, οι οποίες συμβάλλουν στις θετικές προοπτικές επαναξιολόγησης που διατηρεί για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής (με αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας «Β3»).
Ο οίκος αναμένει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 3% και επιτάχυνση του ρυθμού στο 3,5% το επόμενο έτος, με οδηγό τις επενδύσεις τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημόσιο τομέα.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης αναμένεται να μειώσουν στο 1% το «κενό» του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα, από 6% που υπολογίζεται το τρέχον έτος.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 53% το 2017, για να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, στο 56%.
Περίπου το ήμισυ του δημόσιου χρέους της Αργεντινής κατέχεται από άλλες οντότητες του δημόσιου τομέα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμής, ωστόσο το ποσοστό του χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας αυξάνεται.
Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Moody's αναβάθμισε σε «Β3» την Αργεντινή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης