Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch προειδοποιεί για αύξηση των NPLs στη Σ. Αραβία – Ικανοποιητική η ρευστότητα των τραπεζών

tags :
Η Fitch προειδοποιεί για αύξηση των NPLs στη Σ. Αραβία – Ικανοποιητική η ρευστότητα των τραπεζών
Οι τοπικές τράπεζες είχαν δείκτες κάλυψης ρευστότητας άνω του 200% στο τέλος του πρώτου 6μήνου 2017
Η ρευστότητα των τραπεζών στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου έχει βελτιωθεί σημαντικά, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας ωστόσο για τη συνεχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι περισσότερες εκ των καταθέσεων του δημόσιου τομέα εξαντλήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα το 2016, λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου, έκτοτε όμως έχουν επιστραφεί, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει ταυτόχρονα εκκαθαρίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των καθυστερημένων πληρωμών προς τους εργολάβους.
Οι τοπικές τράπεζες είχαν δείκτες κάλυψης ρευστότητας άνω του 200% στο τέλος του πρώτου 6μήνου 2017, ενώ το κόστος χρηματοδότησης υποχώρησε εκ νέου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, η Fitch αναμένει αύξηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το 2018, λόγω της επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σε 1,4% το 2016 από 3,4% το 2015, με τον οίκος να εκτιμά πως θα ανέλθει σε κάτω από 1%, το 2017 και το 2018.
Το ποσοστό των NPLs κατά το πρώτο 6μηνο του 2017 διαμορφώθηκε στο 1,4% των ακαθάριστων δανείων, επίδοση αυξημένη αλλά κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, επισημαίνεται.
«Οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας είναι από τις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες παγκοσμίως, με δείκτη τομέα Fitch Core Capital 17,2% στο τέλος του 2016.
Αν και τα υψηλότερα τέλη απομείωσης θα επηρεάσουν τους δείκτες κεφαλαίου, η βραδεία αύξηση των δανείων και τα σταθερά κέρδη συνεπάγονται ότι η κεφαλαιοποίηση του κλάδου θα συνεχίσει να βελτιώνεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης