Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Υποχωρούν οι κίνδυνοι στην Καταλονία - Οι αγορές να μην εφησυχάσουν - Προσοχή τις επόμενες εβδομάδες

tags :
BofA Merrill Lynch: Υποχωρούν οι κίνδυνοι στην Καταλονία - Οι αγορές να μην εφησυχάσουν - Προσοχή τις επόμενες εβδομάδες
Η Γάτα του Σρέντινγκερ στην Ισπανία
Οι πρόσφατες εξελίξεις με το δημοψήφισμα στην Καταλονία μπορεί να ταρακούνησε τις αγορές, ειδικά τους traders των ισπανικών assets, αλλά οι κίνδυνοι έχουν αρχίσει να υποχωρούν.
Αυτό αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, η οποία πιστεύει ότι το βασικό ζήτημα είναι το κατά πόσο το καταλανικό πρόβλημα θα λυθεί ή όχι.
Οι αγορές το τελευταίο διάστημα "πόνταραν" στα ισπανικά assets, εξαιτίας της εντυπωσιακής ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.
Όμως τώρα το επενδυτικό κλίμα δείχνει να έχει σκιαστεί από τις προεκτάσεις του καταλανικού προβλήματος, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα στη χώρα και να πλήξει την δυναμική της ισπανικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, οι χειρισμοί γύρω από το καταλανικό ζήτημα θα κρίνουν και το οικονομικό κλίμα στη χώρα, και επομένως και την δυναμική της ανάπτυξης.
Και αν η επιρροή αυτή είναι αρνητική, τότε και τα ισπανικά assets θα επηρεαστούν από την αύξηση της αβεβαιότητας.
Η Bank of America Merrill Lynch αναγνωρίζει ότι η αντίδραση της αγοράς στα τελευταία νέα ήταν θετική, δεδομένου ότι ένας... γκρεμός έχει αποφευχθεί, αλλά για να μπορέσουν η αγορά και η οικονομία να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται καλά, το ζήτημα χρειάζεται μια σωστή λύση.
Είναι πρώτες μέρες, αλλά οι πρόσφατες ειδήσεις μειώνουν βραχυπρόθεσμα τους κινδύνους και ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, αναγνωρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτιμούσαν τα ισπανικά περιουσιακά στοιχεία έναντι των άλλων ήταν η εντυπωσιακή ανάπτυξη, η οποία διευκολύνεται από την ικανότητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων λόγω της πολιτικής σταθερότητας.
Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συμβεί στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, η Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι όλα αυτά τα συστατικά θα μπορούσαν να αμφισβητούνται όλο και περισσότερο μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.
Η τρέχουσα απογοήτευση δεν θα απομακρυνθεί γρήγορα, πράγμα που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Η χάραξη πολιτικής, ήδη περίπλοκη, θα γίνει ολοένα και περισσότερο δύσκολη.
Η Bank of America Merrill Lynch, εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολο η Ισπανία να διαμορφώσει στον προϋπολογισμό για το 2018.
Και αυτό σχετίζεται με την πολιτική σταθερότητα.
Χωρίς προϋπολογισμό, εάν η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιλύσει αυτό το ζήτημα αργότερα κατά το έτος ή στις αρχές του επόμενου έτους, οι εκλογές θα φαίνονται πιθανό σενάριο μέσα στους επόμενους 15 μήνες.

Η Γάτα του Σρέντινγκερ στην Ισπανία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, κ. Carles Puigdemont, κήρυξε, χωρίς να το δηλώνει πραγματικά, ως ανεξάρτητη τη Δημοκρατία της Καταλονίας και στη συνέχεια άφησε περιθώριο για τις διαπραγματεύσεις με την Ισπανία.
Στη συνέχεια, η ισπανική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να πάρει τον έλεγχο της διοίκησης της περιοχής (άρθρο 155) χωρίς να το πράξει: ζήτησε από τον Puigdemont να διευκρινίσει σε πέντε ημέρες εάν είχε δηλώσει σωστά την ανεξαρτησία του.
Από αυτό προκύπτουν δύο σενάρια.
Εάν ο Puigdemont πει ναι στην ανεξαρτησία, η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής και πιθανόν να οδηγήσει σε εκλογές την Καταλονία.
Εάν πει όχι, ο αποσχιστικός συνασπισμός θα μπορούσε να σπάσει, προκαλώντας επίσης εκλογές.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα, αλλά τώρα υπάρχει περισσότερη ελπίδα για αποκλιμάκωση.
Εάν η καταλανική κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της ισπανικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα το αποσχιστικό κίνημα θα αντιδράσει: θα εξαρτηθεί από το πώς θα εκδηλωθούν τα γεγονότα και αν θα διεξαχθούν οι εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης