Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μείωση του QE από την ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αντίδραση των αγορών

Μείωση του QE από την ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αντίδραση των αγορών
Οι αποφάσεις σχετικά με το QE αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου 
Το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών από την ΕΚΤ τουλάχιστον στο μισό αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018 και της διατήρησης του προγράμματος για τουλάχιστον εννέα μήνες εξετάζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ενόψει και της συνεδρίασης της 26ης Οκτωβρίου του 2017.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του προγράμματος στα 30 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση (από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα) είναι μια εφικτή επιλογή.
Σύμφωνα με το Bloomberg, έπειτα από περισσότερα από 2,5 χρόνια όπου η ΕΚΤ προσπαθούσε για την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσω των αγορών ομολόγων, ορισμένοι κυβερνήτες βλέπουν την πρόσφατη περίοδο ισχυρής ανάπτυξης ως λόγο για να συγκρατήσουν την υποστήριξη.
Άλλοι ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ αδύναμος.
«Το πακέτο φαίνεται να σημαίνει ότι ναι, η ΕΚΤ κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά στο επίπεδο των επικοινωνίας και της καθοδήγησης ώστε η αγορά να παραμείνει ψύχραιμη και να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν χαλαρές» είπε ο Nick Kounis οικονομολόγος της ABN Amro και προσθέτει «φαίνεται ότι υπάρχει μια συναίνεση για αυτά τα δύο, μια πλειοψηφία.
Ακόμα και μερικά από τα πιο hawkish μέλη καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μειώσεις το QE πολύ σταδιακά».
Σύμφωνα με τους αξιωματούχος της ΕΚΤ, ενώ οι κυβερνήτες είναι διχασμένοι για την ανάγκη προσδιορισμού μιας ημερομηνίας για το τέλος των αγορών, μια δέσμευση για τη διατήρηση του προγράμματος έως τον Σεπτέμβριο -με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να επεκταθεί εάν χρειαστεί- μπορεί να προσφέρει έδαφος για συμβιβασμό.
«Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν assets για δυνητικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την επικρατούσα άποψη αυτή τη στιγμή, όχι απαραίτητα σε μεγάλους λογαριασμούς, αλλά περισσότερο ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά.
Γιατί, όπως φαίνεται τώρα, η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τους για τον πληθωρισμό δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα ήθελαν» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, o Charlie Diebel της Aviva Investors.

Το bankingnews.gr μετέδιδε νωρίτερα:

Η ΕΚΤ μειώνει το QE σε 30 δισ μηνιαίως από 1/2018, θα διατηρηθεί έως 9/2018 - Προειδοποιεί ο Coeure

Η ΕΚΤ θα μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE σε 30 δισ ευρώ μηνιαίως από τον Ιανουάριο του 2018 - μάλλον η απόφαση θα παρθεί 25 Ιανουαρίου 2018 και θα διατηρήσει το πρόγραμμα έως τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρεται από την Κεντρική Τράπεζα.
Εν τω μεταξύ υπέρ μιας άκρως ρηξικέλευθης προσέγγισης για βασικό στέλεχος της ΕΚΤ τάχθηκε ο Benoît Coeuré είναι εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει η Wall Street Journal.
Ο Coeure προειδοποιεί για την επίδραση της επέκτασης των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες.
Οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν επεκτείνουν προγράμματα αγορών ομολόγων για πολύ καιρό
Οι εκτιμήσεις αυτές και ενώ προετοιμάζεται η ΕΚΤ για να αποφασίσει για την τύχη του δικού της προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αναδεικνύουν τις διαφορές απόψεων στο εσωτερικό της ΕΚΤ σχετικά με το πόσο γρήγορα θα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει.
Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αποφασίσει πώς θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισεκ ευρώ το μήνα, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση, καθώς βελτιώνεται συνεχώς η οικονομία της ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 αλλά με δυνατότητα επέκτασης και το 2018.
Ο Coeure ο βασικό στέλεχος της ΕΚΤ προειδοποιεί για την επίδραση της επέκτασης των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων
Ωστόσο ο Coeure δεν έθεσε κάποιο χρονικό όριο για το πότε η ΕΚΤ πρέπει να καταργήσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες που συνεδριάζει η ΕΚΤ είναι
26 Οκτωβρίου 2017
14 Δεκεμβρίου 2017
25 Ιανουαρίου 2018
8 Μαρτίου 2018
26 Απριλίου 2018
14 Ιουνίου 2018
26 Ιουλίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης