Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Deutsche Bank προειδοποιεί για τα ομόλογα ύψους 8 τρισ. δολ. με αρνητική απόδοση

tags :
H Deutsche Bank προειδοποιεί για τα ομόλογα ύψους 8 τρισ. δολ. με αρνητική απόδοση
Το «μη φυσιολογικό» φαινόνενο είναι απόρροια των πολύ χαλαρών νομισματικών που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες
Τη στιγμή που η πλειοψηφία των αναλυτών «τρέμει» τη «φούσκα» στα ψηφιακά νομίσματα και τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, η Deutsche Bank εστιάζει στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα τρισ. δολαρίων με αρνητική απόδοση, σε παγκόσμιο επίπεδο, που απειλούν άμεσα τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της γερμναικής τράπεζας κ. Torsten Sløk, το παραπάνω «μη φυσιολογικό» φαινόνενο είναι απόρροια των πολύ χαλαρών νομισματικών που ακολούθησαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, διατηρώντας -στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη- τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και προχωρώντας σε μαζικές αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Οι τιμές των ομολόγων, λόγω της αυξημένςη ζήτησης, πιέστηκαν ανοδικά, «σπρώχνοντας» τις αποδόσεις σε μηδενικό ή ακόμνη και αρνητικό επίπεδο.
Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία -ομόλογα, δάνεια κλπ- αξίας περίπου 8 τρισ. δολαρίων με αρνητική απόδοση, παγκοσμίως.
Σε μία προσπάθεια να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) έχει προαναγγείλει -τη στιγμή που αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια- συρρίκνωση του ισολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολάρια.
«Η πραγματική δοκιμή θα είναι όταν η κόκκινη περιοχή στο παρακάτω διάγραμμα, καθίσταται μαύρη», διευκρινίζει ο κ. Sløk.

image003

«Ο φόβος είναι ότι αν το επιτόκιο στα άνευ κινδύνου περιουσιακά στοιχεία είναι υψηλότερο, τότε τα πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν και οι μετοχές θα υποχωρηθούν, καθώς οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία».
Ωστόσο, «η Fed μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του μεριδίου των κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση.
Εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να αυξάνεται στις Η.Π.Α., η Fed θα ήταν διατεθειμένη να αυξήσει τα ποσοστά ταχύτερα και αυτό θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια σε Ευρώπη και Ιαπωνία».
Οι επενδυτές, ωστόσο, δεν βασίζονται στον αυξανόμενο πληθωρισμό, κρίνοντας από το μέγεθος των επενδύσεών τους σε ομόλογα με αρνητική απόδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης