Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Φέγγος (Versal): Οι τράπεζες μαζεύουν εκατομμύρια από το εξωτερικό - Ενώ το Χ.Α. κάθεται και κοιτά…

tags :
Φέγγος (Versal): Οι τράπεζες μαζεύουν εκατομμύρια από το εξωτερικό - Ενώ το Χ.Α. κάθεται και κοιτά…
Άρθρο του Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, Προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
«Επιτόπιο» τροχάδην κάνει ο δείκτης αυτή την περίοδο.
Οι 820 μονάδες όπου θα αναγκαστεί να αναμετρηθεί με τους πωλητές και να επιβεβαιώσει την ανοδική τάση που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια του 2017, φαίνεται ότι του… πέφτουν πολύ ακριβές.
Από την άλλη οι 720 μονάδες που με ευκολία πλησίασε στην πρόσφατη πτώση, μάλλον ενεργοποιούν μαζικά τους αγοραστές.
Οπότε γύρω από τις 746 μονάδες.
Οπότε «κάτσε κοίτα».
Το ενδιαφέρον της περιόδου επικεντρώνεται πάλι στις ομολογιακές εκδόσεις Ελληνικών Εταιρειών, με τη διαφορά ότι αυτή την περίοδο φαίνεται να αγνοείται για πολλοστή φορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι εκδόσεις να γίνονται στο εξωτερικό.  
Παρόλα αυτά, η Εθνική τράπεζα με ευκολία μάζεψε 750 εκατ. με επιτόκιο 2,90%, η Follie – Follie πήρε 150 εκατ. ελβετικά φράγκα με 3,25%, ενώ οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, είναι στα τελευταία στάδια για αντίστοιχες εκδόσεις.
Η κάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων, σηματοδοτεί την ενίσχυση της ρευστότητας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ για τις τράπεζες, απομακρύνει το ενδεχόμενο κεφαλαιακών απαιτήσεων και συνεπώς ανακεφαλαιοποιήσεων.
Για τις μικρότερες επιχειρήσεις υπάρχουν αντίστοιχα εργαλεία που προσφέρει το Ελληνικό χρηματιστήριο, τα οποία δεν είναι επαρκώς διαφημισμένα.  Επίσης υπάρχουν δεξαμενές λιμναζόντων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη τέτοιων εκδόσεων.
Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας αυτή την περίοδο θα μπορούσε να είναι η διάρρηξη των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική. Τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης, ήταν απογοητευτικά, αλλά τώρα έχουμε τη «στροφή στην ανάπτυξη…».
Είναι προφανές πως οι διεθνείς παράγοντες είναι ευνοϊκά διακείμενοι για την Ελλάδα.
Θέματα αιχμής για την οικονομία αυτή την περίοδο, είναι η επίλυση των κόκκινων δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαθρωτικές αλλαγές που πριμοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα έναντι του δημοσίου.  
Η ολοκλήρωση των απαιτήσεων της Β’ Αξιολόγησης και η γρήγορη συμφωνία της Γ’ Αξιολόγησης, παραμένει το ζητούμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης