Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χωρίς καμία ανακοίνωση για την Ελλάδα η Moody's - Στο α' τρίμηνο του 2018 η επόμενη αξιολόγηση

tags :
Χωρίς καμία ανακοίνωση για την Ελλάδα η Moody's - Στο α' τρίμηνο του 2018 η επόμενη αξιολόγηση
Στην τελευταία της αξιολόγηση για τη χώρα μας, στις 11 Ιουλίου, η Moody's ανέφερε ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται συνεχώς
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ξάφνιασε σήμερα 13 Οκτωβρίου 2017, καθώς δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη επαναξιολόγηση/επικαιροποίηση της μακροπρόεθσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Στην τελευταία της αξιολόγηση για τη χώρα μας, στις 11 Ιουλίου 2017, η Moody's ανέφερε ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται συνεχώς, διότι η οικονομία ανακάμπτει και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πιο σταθερή βάση από ό,τι στο παρελθόν, εκτιμώντας πως η επιτυχής ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης φέρνει την απαραίτητη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και βελτιώνει τις προοπτικές για αύξηση των επενδύσεων.
Ταυτόχρονα, όμως, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει περιορισμένο λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου του δημόσιου χρέους, του αδύναμου τραπεζικού τομέα και των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ανέφερει η Moody's.
"Η πρόσφατη αναβάθμιση και οι θετικές προοπτικές για το outlook της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν την άποψή μας ότι οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί", δήλωνε ο Kathrin Muehlbronner, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody's και ο συντάκτης της έκθεσης.
"Η ικανότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί ένα μεγάλο αριθμό μέτρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υποδεικνύει μεγαλύτερη σταθερότητα και μείωση του πολιτικού ρίσκου".
Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο προκιεμένου να βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.
Βραχυπρόθεσμα, η Moody's θα παρακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την εξυγίανση του τρπαεζικού κλάδου από τα NPE's αλλά και την υλοποίηηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Αντίθετα, η Moody's εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα τόσο για το 2017 όσο και το 2018, λαμβάνοντας υπόψη τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αφήνει πίσω της τον υφεσιακό κύκλο, η Moody's αναμένει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2017 να διαμορφωθεί στο 1,5%, και στο 2% το 2018.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις που προωθούνται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και η μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση.
Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη όπως είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Η Moody's αναμένει ότι το χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να μειώνεται αργά από το 2018 και μετά και θα φτάσει στο 176% του ΑΕΠ το 2018.
Η πορεία της απομείωσης του ελληνικού χρέους παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στη χαμηλότερη ανάπτυξη και στις χαμηλότερες από τις στοχευμένες δημοσιονομικές επιδόσεις.
Από τη θετική πλευρά, η Ελλάδα επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια και τις μακροχρόνες ωριμάνσεις των ομολόγων της.
Η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανόνητας της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία, η οποία συνδέεται με την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Πιθανή συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές της για εφαρμογή μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ήταν επίσης θετική προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέμενε η στήριξη στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα λόγω που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Όπως αναφέρόταν, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο υποβάθμισης, εάν υπάρξει απροθυμία των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ή μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, βάλει φρένο στην οικονομική ανάκαμψη και οδηγήσει σε σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Νωρίτερα, με αφορμή τη σημερινή επαναξιολόγηση της Moody's που τελικά δεν έγινε, το bankingnews μετέδιδε:

Moody’s: Πιθανότατα χωρίς αλλαγές η βαθμολογία Caa2 της Ελλάδος στις 13/10/2017

Αμετάβλητη σε Caa2 με θετικές προοπτικές θα διατηρήσει την βαθμολογία της Ελλάδος στις 13 Οκτωβρίου 2017 ο αμερικανικός οίκος Moody’s.
Να σημειωθεί ότι στις 23 Ιουνίου είχε αναβαθμίσει η Moody’s την Ελλάδα στην κλίμακα Caa2 από Caa3 κατά μια κλίμακα και μετέτρεψε σε θετικό το outlook.
Η πιθανότητα θετικής έκπληξης δηλαδή να υπάρξει δεύτερη αναβάθμιση από την Moody’s σε Caa1 μέσα στο 2017 είναι περιορισμένη αλλά ακόμη και εάν συμβεί θα έχει ουδέτερο αντίκτυπο.
Η αναβάθμιση στις 23 Ιουνίου 2017 είχε τότε ουδέτερη επίδραση στην αγορά καθώς ως γνωστό οι επενδυτές και η ΕΚΤ λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία κάθε χώρας.
Στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος, την υψηλότερη βαθμολογία την δίνουν η Standard and Poor's και η Fitch.
H Moody's προειδοποιoύσε ότι οι οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι της Ελλάδας παραμένουν πολύ υψηλοί, φράση την οποία στην νέα έκθεση θα αποσύρει.
Η Moody’s θεωρεί ότι υπάρχουν βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές από το τέλος του 2016, που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας.
Επίσης καταγράφονται σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Η κυβέρνηση κατόρθωσε να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου του 0,5% του ΑΕΠ.
Μέρος των υψηλότερων από των αναμενόμενων επιδόσεων οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, αλλά αντανακλά επίσης τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων που η Moody's θεωρεί πιο μόνιμη.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017 και το 2018 θα είναι μικρότερα, αλλά αρκετά μεγάλα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει να υπάρχει αναστροφή της τάσης στο δείκτη χρέους/ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Επίσης, η κυβέρνηση θέσπισε πρόσθετα φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, τα οποία υπερβαίνουν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (που ολοκληρώνεται το 2018) και θα ενεργοποιηθούν εάν χρειαστεί.
Αυτά παρέχουν εγγύηση ότι η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί και τα προσεχή έτη.
Η Moody's αναμένει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο 176% έως τα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το υψηλό του 179,7% που ήταν το  2014, με βάση και τα συνεχιζόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης