Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Ισχυρό πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες οι κανονισμοί για 100% πρόβλεψη στα νέα NPLs

tags :
S&P: Ισχυρό πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες οι κανονισμοί για 100% πρόβλεψη στα νέα NPLs
Και η Moody's αποτιμά αρνητικά για τις τράπεζες με μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων, τις προτάσεις της Ε.Κ.Τ....
Οι ιταλικές τράπεζες θα είναι ο μεγάλος χαμένος από τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), σύμφωνα με όσα εκτιμά σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος επισημαίνει πως θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε μείωση της χορήγησης δανείων προς τις τοπικές επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Τράπεζας θα ισχύουν μόνο για τα νέα δάνεια που θα μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.
Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις.
Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η Ε.Κ.Τ. θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.
Τα μη εξασφαλισμένα δάνεια πρέπει να εξασφαλίζονται πλήρως εντός δύο ετών, ενώ τα δάνεια που εξασφαλίζονται με collateral, το αργότερο επτά έτη μετά την κατάταξή τους σε μη εξυπηρετούμενα.
Ήδη Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως η πρόταση μπορεί να πλήξει την εταιρική πίστωση σε μια χώρα που οι περισσότερες εταιρείες είναι μικρές και εξαρτημένες από την χρηματοδότηση των τραπεζών.
«Βλέπουμε τις ιταλικές τράπεζες να γίνονται όλο και λιγότερο πρόθυμες να δανείσουν σε εγχώριες εταιρείες.
Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι ιταλικές τράπεζες είναι δυνητικά οι πιο εκτεθειμένες μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης στη νέα πρόταση της Ε.Κ.Τ.», σημειώνει η S&P, παραθέτονταςς πως τα δάνεια σε επιχειρήσεις στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 0,5% -σε ετήσια βάση- τον Ιούνιο 2017, μετά από μια ραγδαία πτώση 20% κάθε χρόνο από το 2008.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody's αποτιμούσε αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») των τραπεζών της Ευρωζώνης με μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων, τις αυστηρότερες οδηγίες της Ε.Κ.Τ., οι οποίες αποσκοπούν σε επαρκείς προβλέψεις των τραπεζών του νομισματικού μπλοκ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όπως ανέφερε, οι προτάσεις της Ε.Κ.Τ. θα οδηγήσουν σε υγιέστερους ισολογισμούς τις τράπεζες που υπόκεινται στις απαιτήσεις της, ωστόσο οι τράπεζες που έχουν υψηλό ποσοστό σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και χαμηλή κάλυψη των απαιτήσεων, θα επηρεαστούν αρνητικά.
Σε γενικότερο επίπεδο, η Moody's αναμένει ο άμεσος αντίκτυπος στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι περιορισμένος, λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, αλλά και λόγω του ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη πρόβλεψη μεταξύ δύο και επτά ετών αφότου το δάνειο μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενο, οπότε το πλήρες αποτέλεσμα δεν θα γινόταν αισθητό μέχρι το 2025.
Ωστόσο, η Ε.Κ.Τ. θα κοινοποιήσει πρόσθετα μέτρα στις αρχές του 2018, σχετικά με τα παλαιότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σημαντικές νέες προβλέψεις σε τράπεζες με μεγάλο όγκο NPLs, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».
«Η Ε.Κ.Τ. αναλαμβάνει έναν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην ενθάρρυνση και, ενίοτε, στην καθοδήγηση, για την ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Γενικότερα, οι προτάσεις αποτελούν ένα άλλο σημαντικό δομικό στοιχείο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων», κατέληγε ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης