Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους των NPEs, αλλά με κόστος - Μείωση τιμών στόχων

tags :
HSBC: Οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους των NPEs, αλλά με κόστος - Μείωση τιμών στόχων
Συστήνει στην αγορά να διατηρήσει θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς σταδιακά θα αίρεται η αβεβαιότητα
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την αβεβαιότητα σχετικά με τις ενέργειες των εποπτικών αρχών, παρά για την μακροοικονομική ανάκαμψη.
Αυτό αναφέρει η HSBC στη σημερινή 92σέλιδη ανάλυσή της με τον τίτλο "Bungee jumping", την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, και στην οποία η επενδυτική τράπεζα αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να ανταποκριθούν επιταχύνοντας τα σχέδιά τους να μειώσουν τα NPEs, αλλά αυτό θα συμβεί με κόστος.
Τα υπόλοιπα μέτωπα που αντιμετωπίζουν είναι διαχειρίσιμα, σύμφωνα με την HSBC.
Μάλιστα, οι αναλυτές της συστήνουν στην αγορά να διατηρήσει θετική στάση σχετικά με τη σταδιακή άρση της αβεβαιότητας, την ενίσχυση της προ φόρων κερδοφορίας, την επιτυχή μείωση των NPEs και την εξομάλυνση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά) για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, μειώνει σημαντικά τις τιμές στόχους.
Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ, από 3,15 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στο 1 ευρώ, από 1,12 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 0,38 ευρώ, από 0,40 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4 ευρώ, από 6,40 ευρώ προηγουμένως.



Η εμπιστοσύνη εξατμίζεται...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει σε κίνηση τον άπειρο οδηγό απίθανοτητας..., αναφέρει σε ένα καυστικό ύφος η HSBC.
Δηλαδή ζητά AQR σε συνδυασμό με έναν κατακλυσμό εκκρεμών εποπτικών ενεργειών (IFRS9, TAR, TRIM, προληπτικά μέτρα για τις προβλέψεις από την ΕΚΤ, stress test).
Και όλα αυτά με κάποια πολιτική αβεβαιότητα (μετά τις γερμανικές εκλογές και την ελληνική παράδοση στις αξιολογήσεις), καθώς και με τα ασθενή αποτελέσματα του 2ου τριμήνου.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδήγησαν τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών πολύ χαμηλά, παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες δεν έχουν θεμελιώδη υποστήριξη.
Η HSBC πιστεύει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να περάσουν το εμπόδιο των stress test για όσο χρονικό διάστημα οι παραδοχές είναι σύμφωνες με τις μακροοικονομικές εξελίξεις από το 2015.
Επίσης, η HSBC στις εκτιμήσεις της έχει ενσωματώσει μια επίπτωση της τάξεως του 15% στο TBV από την εφαρμογή του IFRS9.



Η πρόβλεψη του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μετάβαση στο νέο καθεστώς, θα ενθαρρύνει την ταχύτερη μείωση NPE, αλλά δεν θα επηρεάσει το επαναλαμβανόμενο κόστος του κινδύνου.




Εκτιμά επίσης επίπτωση 37 μ.β. στο κεφάλαιο της Eurobank και 14 μ.β. για την Εθνική Τράπεζα από το TRIM.
Παρόλα τα παραπάνω, η HSBC εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες και ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα κεφαλαιακό έλλειμμα.
Η Alpha Bank και η Πειραιώς είναι οι κορυφαίες επιλογές της, όσον αφορά την ανοδική δυναμική, ενώ μετά την αναβάθμιση του πλαισίου για τη διαχείριση των επισφαλιών, η Εθνική Τράπεζα επωφελείται.



Οι μακροοικονομικές τάσεις βελτιώνονται

Η Ελλάδα βιώνει ήδη την οικονομική ανάκαμψη.
Το β' 3μηνο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, για πρώτη φορά το 2002, ενώ και ο δείκτης οικονομικού κλίματος επανήλθε στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2014 και η ​​βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τρεις συνεχείς μήνες αύξησης.
Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 και η ανεργία βρίσκεται στο 23,4%.
Η ομάδα οικονομικών της HSBC προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2017, 2,0% το 2018 και 2,5% το 2019.



Η αβεβαιότητα γύρω από την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος καθώς και η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ακόμη υψηλή, δεδομένης της στάσης του ΔΝΤ για το χρέος και τις τράπεζες, την αβεβαιότητα γύρω από τη νέα γερμανική στάση, τη σχετική έλλειψη παράδοσης από την Ελλάδα καθώς και από τη μεγαλύτερη λιτότητα, δεδομένης της προσδοκίας γύρω από τις δημοσιονομικές επιδόσεις.
Μια «καθαρή έξοδος» από τα προγράμματα διάσωσης το επόμενο έτος φαίνεται απίθανη, καθώς η πρόοδος στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη έχει σταματήσει.
Από στρατηγικής άποψης, η HSBC παραμένει overweight για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά βασίζεται κυρίως σε πολιτικές και όχι οικονομικές εκτιμήσεις.
Η βάση δεν έχει αλλάξει.
Οι αποτιμήσεις είναι φθηνές.
Εάν πιστεύει η αγορά ότι τελικά η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, τότε η τελευταία διόρθωση δείχνει μια ευκαιρία αγοράς.
Το ΔΝΤ, η γερμανική πολιτική, ο SSM και τα αποτελέσματα θολώνουν το τοπίο.
Τα χειρότερα αποτελέσματα του Q2, ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τις διαγραφές για τη μείωση του NPE, η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές της Γερμανίας, η επιμονή του ΔΝΤ στη διεξαγωγή των AQR και διάφορα μέτρα εποπτείας έχουν αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα.
Η HSBC πιστεύει ότι η εξέταση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τα stress test και ένας συμβιβασμός σχετικά με την εξέταση για την ποιότητα των κεφαλαίων πρέπει να κατευνάσει το ΔΝΤ.
Επιπλέον, η HSBC πιστεύει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσουν το εμπόδιο των stress test.

Τα stress test είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κεφαλαιακές ελλείψεις

Στις 20 Ιουλίου, παράλληλα με την έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα, το ΔΝΤ επανέλαβε τη στάση του όσον αφορά το χρέος της χώρας ("εξαιρετικά μη βιώσιμο"), μέρος του οποίου αποδίδεται στο αποθεματικό ύψους 10 δισ. ευρώ για τις ανάγκες αναδιάρθρωσης τραπεζών.
Το ΔΝΤ έχει στην πραγματικότητα αυτή την άποψη για πολύ καιρό.
Σε επίσημα έγγραφα, εντοπίζουμε το ποσό των 10 δισ. ευρώ στην βιωσιμότητα του χρέους (DSA) που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 2016, όπου το ΔΝΤ δήλωσε ότι τα "10 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν για να καλυφθούν ενδεχόμενες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών ".
Στο πλαίσιο του DSA, το ΔΝΤ αναφέρθηκε στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην υψηλή εξάρτηση των τραπεζών από τα DTA.
Λιγότερο συγκεκριμένες ανησυχίες γύρω από τις πιθανές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι προγενέστερες του εν λόγω εγγράφου.
Στο τελευταίο DSA που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, το ΔΝΤ έκανε μια ευρύτερη αναφορά στο "εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τραπεζικών δανείων μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλή ποιότητα τραπεζικών κεφαλαίων", επαναλαμβάνοντας το αποθεματικό κεφαλαίου ύψους 10 δισ. ευρώ, αλλά και ζητώντας από τις εποπτικές αρχές να προβούν "πριν από την αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (AQR) και την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων στο τέλος του προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που διατίθενται για την αποκατάσταση των τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν εύθετο χρόνο, αν χρειαστεί.



Η HSBC θεωρεί δύσκολο να αρθούν οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάγκη για τα 10 δισ. ευρώ, αλλά επικροτεί τη συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και  της ΕΚΤ σχετικά με σχέδιο δράσης.
Φαίνεται ότι η ΕΚΤ προφανώς συμφώνησε στο γεγονός ότι οι προγραμματισμένές αναθεωρήσεις ενεργητικού θα λειτουργήσουν ως μίνι-AQR, ενώ παράλληλα επισπεύδει τα stress tets, προκειμένου να παραμείνει επαρκής χρόνος στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος για ενδεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Το μόνο θέμα που δεν εξετάζεται στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας είναι η "ποιότητα του κεφαλαίου", στοιχείο που αφορά το ΔΝΤ.
Εξάλλου, η μόνη λεπτομέρεια που έχει παράσχει το ΔΝΤ είναι ότι το ποσό των 10 δισ. ευρώ αποτελεί το ήμισυ των ανεξόφλητων DTA.

Λίγα λόγια για το ζήτημα των κωδικών DTC

Οι δημοσιονομικοί κανόνες σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες (σε κρατικά ομόλογα, δάνεια ή περιουσιακά στοιχεία) είχαν ως αποτέλεσμα την παρουσία μεγάλων ποσών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι επόπτες ανησυχούν δικαιολογημένα για τη σχετική ποιότητα των DTA ως μορφή κεφαλαίου και έτσι προχώρησαν σε δράσεις για την εξάλειψή τους.
Για τις χώρες όπου υπήρχαν DTAs, οι κυβερνήσεις παρείχαν εγγυήσεις για ορισμένα DTAs, μετατρέποντάς τα σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC).
Με τη σειρά του, αυτό προκάλεσε έρευνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ως προς
εάν τα DTC αποτελούν κρατική ενίσχυση.
Η περίπτωση της Ισπανίας προσέλκυσε την μεγαλύτερη προσοχή, με την ΕΚ να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κωδικοί DTC στην Ισπανία δεν αποτελούσαν κρατική ενίσχυση, εφόσον οι τράπεζες έπρεπε να πληρώσουν για την κρατική εγγύηση.
Η συζήτηση σχετικά με την κεφαλαιακή μεταχείριση των κωδικών DTC έκτοτε υποχώρησε, αν και δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στο βιβλίο κανόνων και είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι κωδικοί DTC θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος του
ρυθμιστικού κεφαλαίου.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός μέσω του οποίου θα ισχύουν οι κωδικοί DTC, καθώς μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια σε περιόδους κρίσης ή ζημιών για να αποτελέσουν κεφάλαιο.
Εκεί φαίνεται επίσης ότι είναι η κατανόηση ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέους κωδικούς DTC.
Έτσι αυτό το ζήτημα είναι οριοθετημένο.
Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τις ελληνικές τράπεζες.
Μέσω του PSI και τις απώλειες δανείων από την σοβαρή ύφεση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν συγκεντρώσει DTAs ύψους 20 δισ. ευρ'ω, από τα οποία το 82% μετατρέπονται σε DTC.
Αυτό σημαίνει ότι οι κωδικοί DTC είναι 898 μ.β. των RWA του δευτέρου τριμήνου ή το 55% του κεφαλαίου.
Ωστόσο, από τις αρχές του 2016, οι τράπεζες δεν είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέους κωδικούς DTC, με απώλειες κάθε οικονομικό έτος που ενεργοποιεί την αυτόματη έκδοση μετοχών.
Η HSBC δεν αναμένει οι ρυθμιστικές αρχές και οι εποπτικές αρχές να αλλάξουν τη στάση τους για τους κωδικούς DTC.

Εκτιμήσεις HSBC για τα μεγέθη των τραπεζών

Alpha Bank



Eurobank



Εθνική Τράπεζα



Πειραιώς



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης