Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody's διατηρεί το αρνητικό outlook για τις ιταλικές τράπεζες - «Αγκάθι» τα NPLs

tags :
Η Moody's διατηρεί το αρνητικό outlook για τις ιταλικές τράπεζες - «Αγκάθι» τα NPLs
Τον Δεκέμβριο 2016, ο όγκος των προβληματικών δανείων για τις ιταλικές τράπεζες ανερχόταν σε 349 δισ. ευρώ 
Ο αμερικανικός οίκος Moody's διατήρησε σήμερα (17 Οκτωβρίου 2017) τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη πίεση για μείωση του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, την επίμονα χαμηλή κερδοφορία και τη σημαντική έκθεση στην ιταλική κυβέρνηση.
Τα παραπάνω μετριάζονται ελαφρά από την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας.
Η Moody's αναμένει η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ιταλίας να επιχαχυνθεί στο 1,3% το 2018, κάτι που θα στηρίξει τις εγχώριες επιχειρήσεις και το εισόδημα των καταναλωτών, αλλά δεν θα οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων, επισημαίνεται.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο όγκος των προβληματικών δανείων για τις ιταλικές τράπεζες ανερχόταν σε 349 δισ. ευρώ -17,3% των ακαθάριστων δανείων έναντι μέσου όρου 5,1% σε επίπεδο Ε.Ε.-, επίδοση που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Αν και η κάλυψη προβλέψεων βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια -πλέον στο 51%- εξακολουθεί να είναι ελαφρώς πάνω από το επίπεδο πριν από την κρίση του 2007, οπότε και διαμορφωνόταν σε 50%.
«Η κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη το 2018, καθώς ορισμένοι παράγοντες εξακολουθούν να σταθμίζουν τα έσοδα προ προβλέψεων, όπως, για παράδειγμα, τα χαμηλά επιτόκια και η περιορισμένη αύξηση των δανείων.
Το προφίλ χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών θα παραμείνει υγιές, καθώς η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από καταθέσεις, ενώ οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι χαμηλές.
Αν και η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη παράσχει οικονομική στήριξη στους ομολογιούχους για να βοηθήσει όλες τις αποτυχημένες τράπεζες, η Moody's αναμένει στο μέλλον μια αυστηρότερη προσέγγιση στη δημόσια στήριξη», αναφέρεται στην έκθεση του οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης