Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ανάπτυξη για 6 συνεχόμενα 3μηνα στην Ιαπωνία, με «χείρα βοηθείας» από την BoJ – Πρόκληση το χρέος

tags :
Moody's: Ανάπτυξη για 6 συνεχόμενα 3μηνα στην Ιαπωνία, με «χείρα βοηθείας» από την BoJ – Πρόκληση το χρέος
Η άνευ προηγουμένου νομισματική επέκταση της BoJ, συνέβαλε στο πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ιαπωνία
Η ιαπωνική οικονομία -η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο- αναπτύσσεται πλέον για έξι συνεχόμενα τρίμηνα (μχέρι και το β' 3μηνο 2017, δεν υπάρχουν στοιχεία για το γ' 3μηνο), επίδοση που έχει να καταγραφεί από την περίοδο 2005-2006, διαπιστώνει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's (βαθμολογεί με «Α1» τη μακροπρόθεμση πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας, με σταθερό outlook), προβλέποντας ανάπτυξη 1,5% και 1,1% τα έτη 2017 και 2018, αντίστοιχα.
Στην σχετική έκθεση, γίνεται λόγος για την ευρεία πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τη μεγάλη, διαφοροποιημένη και υψηλού εισοδήματος οικονομία και την πολύ ισχυρή εξωτερική θέση πληρωμών.
Η άνευ προηγουμένου νομισματική επέκταση που πραγματοποίησε η Bank of Japan (BoJ) τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στο πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ιαπωνία, σημειώνεται.
Η πρόκληση για την Ιαπωνία, σύμφωνα με τη Moody's, είναι η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.
Βραχυπρόθεσμα, η αύξηση σε πραγματικό ΑΕΠ και πληθωρισμό, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, θα συμβάλουν στη διατήρηση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, εκτιμά ο οίκος.
Παράλληλα, σημειώνεται πως ο γεωπολιτικός κίνδυνος για την Ιαπωνία έχει αυξηθεί, λόγω μίας ενδεχόμενης στρατιωτική σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο.
Αν και η πιθανότητα σύγκρουσης παραμένει χαμηλή, μια σύγκρουση θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ και θα υπονόμευε σημαντικά τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για σταθεροποίηση του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης