Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Westpac: Η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης

tags :
Westpac: Η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη (26/10/2017) είναι πιο ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές και από τη συνεδρίαση της Fed που αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες αργότερα, επισημαίνουν οι αναλυτές της Westpac.
Μάλιστα, οι αναλυτές εστιάζουν στη δήλωση του Mario Draghi μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ότι τον Οκτώβριο θα ληφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων σχετικά με τον ρυθμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα που αναμένεται να διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή και περισσότερο εάν χρειαστεί.
Ωστόσο, ο Draghi έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει ένα απότομο τέλος του προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση δεν αφορά το εάν το QE θα συνεχιστεί το 2018 αλλά με ποιο ρυθμό.
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, στο εσωτερικό της ΕΚΤ έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με μια σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού του QE, από 60 δισ. ευρώ σε 25-40 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2018, πιθανότατα έως τον τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018.
«Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε μεγάλο βαθμό υπόψη, αλλά θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρώ, καθώς σύμφωνα με την ΕΚΤ η πολιτική θα παραμείνει πολύ χαλαρή μέχρι το επόμενο έτος» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τη Westpac δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης πριν το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης