Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Moody's διατηρεί το σταθερό outlook για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, παρά τα bail-οuts

tags :
H Moody's διατηρεί το σταθερό outlook για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, παρά τα bail-οuts
Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί στο 12,4% περίπου στο τέλος του 2018, από 10,8% το 2016
Σε σταθερές διατήρησε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) για οτ τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, κόντρα στις πρόσφατες διασώσεις για τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από την κεντρική τράπεζα.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, οι προοπτικές υποστηρίζονται από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την ανάκαμψη των κεφαλαιακών αποθεμάτων από τις τράπεζες, τον μετριασμό του κόστους πίστωσης και την αυξημένη στήριξη από την κυβέρνηση στις συστημικά σημαντικές τράπεζες.
Η οικονομία της Ρωσίας επέστρεψε στην ανάπτυξη, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση στις τιμές πετρελαίου και την πιο σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.
Ενδεικτικά, η Moody's προβλέπει ότι η ρωσική οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 1,5% τόσο στο 2017, όσο και στο 2018.
Ως αποτέλεσμα, αναφέρεται, η κεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών θα βελτιωθεί, λόγω της ισχυρότερης παραγωγής εσόδων, του χαμηλότερου πιστωτικού κόστους και της μέτριας αύξησης των δανείων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody's, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί στο 12,4% περίπου στο τέλος του 2018, από 10,8% στο τέλος του 2016, καθώς η εισαγωγή των απαιτήσεων της «Βασιλείας ΙΙΙ», θα ωθήσει τις τράπεζες να αυξήσουν περισσότερο τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
«Οι καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, καθώς τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, προτίμησαν στην εξοικονόμηση από τις δαπάνες.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση πιστώσεων και τις συνεχιζόμενες κυρώσεις σε μεγάλες κρατικές τράπεζες, επέτρεψαν να μειωθεί η εξάρτηση του τομέα από τη χρηματοδότηση των διεθνών κεφαλαιαγορών, στο 17% των απτών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στο τέλος 2016, από 30% πριν από δύο χρόνια», επισημαίνεται.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει βασική αδυναμία για τις τράπεζες της Ρωσίας, καθώς είναι χαμηλότερη σε σχέση με λοιπές μεγάλες αναδυόμενες αγορές.
Η αναλογία των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων προς τα συνολικά δάνεια, πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή, σε ποσοστό άνω του 10%, κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης