Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Ο αυξημένος οικονομικός εθνικισμός και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου

Business Insider: Ο αυξημένος οικονομικός εθνικισμός και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου
Η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ έχει αυξήσει την πιθανότητα επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας
Το διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται ευρέως να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, για την παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου τα επόμενα χρόνια, χάρη στη σύγκλιση των τάσεων των καταναλωτών και της αγοράς, όμως ως ο οικονομικός εθνικισμός, πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή του, αναφέρει το Business Insider.
Μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, διευρύνουν ήδη τις διασυνοριακές δυνατότητες ναυτιλίας, καθώς οι διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές - εκείνες μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων που εδρεύουν σε διαφορετικές χώρες - προβλέπεται να αναπτυχθούν δύο φορές πιο γρήγορα από τις εγχώριες έως το 2020, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2017, από την εταιρεία μεταφορικής DHL.
Η BI Intelligence εκτιμά ότι, με τις τρέχουσες πολιτικές, το παγκόσμιο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο θα δημιουργήσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε πωλήσεις το 2021.
Ωστόσο, κατά το παρελθόν έτος, δύο βασικά γεγονότα - οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο - έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα, σχετικά με την διασυνοριακή αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, με τη μορφή προστατευτικών εμπορικών πολιτικών, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ροή των εμπορευμάτων μεταξύ των διαφόρων χωρών.
Ο αυξανόμενος οικονομικός εθνικισμός στις δυτικές δημοκρατίες - ένα φαινόμενο που προκλήθηκε από τις αρνητικές αντιλήψεις για την ελευθέρωση του εμπορίου και την παγκοσμιοποίηση που γνώρισαν αυτές οι χώρες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου - τροφοδότησε και τις δύο αυτές πολιτικές αναταραχές.
Το Brexit, η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA και οι πιθανές διαταραχές στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραματικά το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, καθώς και των ΗΠΑ με τη Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά.
Αυτοί οι διασυνοριακοί «οδοί» ηλεκτρονικού εμπορίου, αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου και παράγουν δεκάδες δισ. δολάρια σε πωλήσεις για τους εμπόρους σήμερα.
Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο - που ορίζεται ως κάθε ηλεκτρονική αγορά που πραγματοποιείται από επιχείρηση που βρίσκεται σε άλλη χώρα - θα αυξηθεί σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2021 σύμφωνα με τις τρέχουσες παγκόσμιες εμπορικές πολιτικές.
Ωστόσο, οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές θα μπορούσαν να διαταράξουν διάφορους σημαντικούς διασυνοριακούς διαδρόμους ηλεκτρονικού εμπορίου, θέτοντας τιμολόγια και νέους τελωνειακούς περιορισμούς για εμπορεύματα που μετακινούνται μεταξύ χωρών και σε ορισμένες περιπτώσεις, περιορίζοντας σοβαρά την ικανότητα των λιανοπωλητών να προσεγγίσουν τους καταναλωτές σε άλλες αγορές.
Η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ έχει αυξήσει την πιθανότητα επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Αυτό θα απειλούσε τον πιο πολύτιμο διασυνοριακό διάδρομο ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, καθώς οι έμποροι λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, έχουν βρει μια τεράστια αγορά για τα προϊόντα τους μεταξύ των καταναλωτών στην Κίνα.
Η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA θα ξεκινήσει αργότερα το 2017, με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού να κρέμεται στο υπόλοιπο.
Οι αμερικανικοί έμποροι λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο, συγκεντρώνουν ήδη δισεκατομμύρια σε πωλήσεις από καναδούς πελάτες κάθε χρόνο και κάνουν περισσότερα ανοίγματα προς το Μεξικό.
Οι διαπραγματεύσεις του Brexit θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ των καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των εμπόρων της ΕΕ και αντίστροφα.
Αν και αυτοί οι έμποροι και οι καταναλωτές έχουν μακροχρόνιους δεσμούς, ένα "σκληρό" Brexit θα προσθέσει νέες δαπάνες και πολυπλοκότητα στις συναλλαγές μεταξύ τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης