Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πρόκληση οι προτάσεις της ΕΚΤ για τα υψηλά NPLs στις τράπεζες Ελλάδας - Ιταλίας

tags :
DBRS: Πρόκληση οι προτάσεις της ΕΚΤ για τα υψηλά NPLs στις τράπεζες Ελλάδας - Ιταλίας
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν σε επαρκείς προβλέψεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα έχουν σε γενικό επίπεδο «μέτριο» αντίκτυπο στις τράπεζες, ενώ θα ανακόψουν την περαιτέρω αύξηση του ήδη μεγάλου όγκου των NPLs, εκτιμά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται στη σχετική έκθεση, οι προτάσεις θα δημιουργήσουν προκλήσεις για τις τράπεζες με μεγάλο όγκο NPLs (όπως οι ελληνικές και οι ιταλικές).
H διαδικασία θέσπισης και εφαρμογής της νομοθεσίας είναι πιθανό να είναι μακρά, ενώ ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών οργάνων εμπεριέχει επίσης προκλήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά η DBRS, η οποία αναμένει, βραχυπρόθεσμα, οι εποπτικές εξουσίες της Ε.Κ.Τ. να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Κ.Τ. αποσκοπούν σε επαρκείς προβλέψεις των τραπεζών του νομισματικού μπλοκ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θα ισχύουν μόνο για τα νέα δάνεια που θα μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.
Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις.
Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η Ε.Κ.Τ. θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.
Τα μη εξασφαλισμένα δάνεια πρέπει να εξασφαλίζονται πλήρως εντός δύο ετών, ενώ τα δάνεια που εξασφαλίζονται με collateral, το αργότερο επτά έτη μετά την κατάταξή τους σε μη εξυπηρετούμενα.
Βέβαια, η Ε.Κ.Τ. θα κοινοποιήσει πρόσθετα μέτρα στις αρχές του 2018, σχετικά με τα παλαιότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης