Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: «Credit negative» η επιβράδυνση του ρυθμού αναδιάρθρωσης των δανείων των κυπριακών τραπεζών

Moody's: «Credit negative» η επιβράδυνση του ρυθμού αναδιάρθρωσης των δανείων των κυπριακών τραπεζών
Πιθανή η ανάγκη για πρόσθετες πρβλέψεις
Ως «Credit negative» κρίνει η Moody's την επιβράδυνση του ρυθμού αναδιάρθρωσης των δανείων των κυπριακών τραπεζών.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης την Τρίτη (7/11), η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δημοσίευσε τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2017 τα οποία ότι ο ρυθμός αναδιάρθρωσης των δανείων των κυπριακών τραπεζών είχε μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.
Δεδομένου ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), ο αργός ρυθμός αναδιάρθρωσης των δανείων κρίνεται ως «Credit negative» λόγω του γεγονότος ότι θα παρατείνει τον χρόνο που χρειάζονται οι τράπεζες για την αποκατάσταση των ισολογισμών τους βιβλίων και μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις (νέα κεφάλαια).
Παρόλο που δεν είναι διαθέσιμα μεμονωμένα δεδομένα για την κάθε τράπεζα, τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις κυπριακές τράπεζες δείχνουν ότι τα αναδιαρθρωμένα δάνεια μειώθηκαν κατά 130 εκατ. τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, που είναι η έκτη συνεχή μηνιαία μείωση.
Η επιβράδυνση του ρυθμού αναδιάρθρωσης των δανείων, είναι αποτέλεσμα της χαμηλής απόδοσης των τραπεζών στους στόχους επίλυσης των καθυστερούμενων δανείων και είναι επίσης εμφανής καθώς σχετίζεται με τα συνολικά δάνεια.
Τα αναδιαρθρωμένα δάνεια ανέρχονταν στο 25,7% του συνόλου των δανείων τον Ιούλιο του 2017, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2015 και ουσιαστικά κάτω από το υψηλό του 27,5% τον Ιούλιο του 2016.
Η οικονομία της Κύπρου είχε εποχικά διορθωμένη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ποσοστό ανεργίας 10,3% τον Σεπτέμβριο του 2017 (το χαμηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του 2012) και μια σταδιακά αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων, η οποία υποστηρίζει τις προσπάθειες ανάκαμψης των τραπεζών.
Παρ 'όλα αυτά, το κυπριακό τραπεζικό παραμένει πίσω από τους στόχους αναδιάρθρωσης των δανείων που έχουν τεθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χρειαστούν να λάβουν σημαντικές πρόσθετες προβλέψεις που θα εξασθενήσουν το κεφάλαιό τους.
Παρά την πρόοδο που έλαβε χώρα στην αναδιάρθρωση των δανείων τα προηγούμενα τρίμηνα και που οδήγησε στη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs για τις τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες εξακολουθεί να είναι υψηλός στο 45,8% τον Ιούνιο του 2017.
Παράλληλα ο αριθμός των αναδιαρθρωμένων δανείων και κατά συνέπεια ο ρυθμός βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, διαφέρουν σημαντικά από τράπεζα σε τράπεζα.
Από τις τρεις κυριότερες κυπριακές τράπεζες, η Cyprus Cooperative Bank, έχει μειώσει τα NPEs της μόνο κατά 6% από το υψηλό τον Δεκέμβριο 2015, έναντι 21% μείωση που έχει πραγματοποιήσει η Hellenic Bank Public Company Ltd  και 40% για την Τράπεζα Κύπρου.
Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων της Cyprus Cooperative Bank θεωρείται η πιο δυσκίνητη σε σύγκριση με τις άλλες κυπριακές τράπεζες.
Αν και η τράπεζα πιθανότατα θα ωφεληθεί από την κοινοπραξία της με την ισπανική Altamira Asset Management, η οποία κοινοπραξία θα διαχειριστεί το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, η Moody's αναμένει ότι ο ρυθμός αναδιάρθρωσης των δανείων της Cyprus Cooperative Bank θα παραμείνει αρκετά βραδύτερος σε σχέση με των υπόλοιπων τραπεζών τουλάχιστον έως ότου αρχίσει να λειτουργεί αυτή η κοινοπραξία.
Η Ελληνική Τράπεζα πιθανότατα θα ωφεληθεί νωρίτερα από την κοινοπραξία της με την τσέχικη APS Holding.
Ωστόσο όπως καταλήγει η Moody's παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω κοινοπραξίες θα βοηθήσουν τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των δανείων των κυπριακών τραπεζών, εντούτοις η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη για χρόνια λόγω του μεγάλου όγκου των NPEs.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης