Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το ευρώ δεν θα έχει πάντα τον Draghi να το προστατεύει - Οι βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων

tags :
Goldman Sachs: Το ευρώ δεν θα έχει πάντα τον Draghi να το προστατεύει - Οι βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων
Με τη δέσμευση της ΕΚΤ να «κάνει ό, τι χρειάζεται», η αγορά έχει προσωποποιήσει στον Draghi την επιτυχία της
Το 2018 θα είναι ένα σημαντικό έτος αλλαγών στην ηγεσία της Ευρώπης, παρατηρεί στη νέα της ανάλυση η Goldman Sachs.
Καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE), οι πολιτικές αλλαγές θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον έως το 2019, όταν και τελειώνει η θητεία του προέδρου Mario Draghi.
Οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δείχνουν να προετοιμάζονται.
Άλλωστε, από τότε που ο Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει "οτιδήποτε χρειάζεται για να προστατεύσει το ευρώ", ο κίνδυνος διάσπασης της ΟΝΕ υποχώρησε σταθερά στα επίπεδα πριν από την κρίση.



Εχοντας κάνεια αυτή τη δήλωση, αποδεικνύοντας επιτυχώς τη δέσμευση της ΕΚΤ να «κάνει ό, τι χρειάζεται», η αγορά έχει προσωποποιήσει στον Draghi την ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, η θεσμική αναβάθμιση της ζώνης του ευρώ έχει σταματήσει και ο λαϊκισμός έχει αυξηθεί.
Οι μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο ευρείες κατηγορίες:
Εκείνες που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου μεταξύ των ασθενέστερων περιφερειών και εκείνων που αποσκοπούν στην κατανομή των κινδύνων μεταξύ των μελών.
Η πρώτη δέσμη περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της δημοτικότητας της ΕΕ στα μάτια του εκλογικού σώματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων.
Σε αυτή περιλαμβάνονται μέτρα για την άμυνα και τη μετανάστευση, ενώ αναμένεται η ευρωζώνη να εφαρμόσει ορισμένα από αυτά μέτρα το επόμενο έτος, δεδομένης της ανάγκης για μείωση των κινδύνων.
Η Goldman Sachs δηλώνει όμως λιγότερο αισιόδοξη για τις πολιτικές της δεύτερης δέσμης, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη συγκράτηση μιας μελλοντικής κρίσης, μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ευρωζώνης.
Αυτές οι πολιτικές - π.χ. η αναβάθμιση του ESM και η ολοκλήρωση της ένωσης των τραπεζών και των κεφαλαιαγορών - θα απαιτούσε σημαντικές προσπάθειες μείωσης των κινδύνων μεταξύ των περιφερειών (μείωση των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων και κρατικών ομολόγων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις εγχώριες αγορές).
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες πολιτικές εξελίξεις, όπως το Brexit, οι ιταλικές εκλογές, η συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία και οι εντάσεις στην
Καταλονία, απειλούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης και να επηρεάσουν το κλίμα της αγοράς.
Μέσα σε ένα τόσο πολύπλοκο περιβάλλον, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο των λαϊκιστικών δυνάμεων στην ευρωζώνη, οι οποίες μπορούν να υπονομεύσουν το έδαφος για θεσμικές αναβαθμίσεις το 2018.
Ο κίνδυνος θα αυξηθεί εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί και τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξηθούν.
Τότε η ευρωζώνη θα αξιολογείται ολοένα και περισσότερο με βάση την ανθεκτικότητά της σε σοκ.
Η επιτυχία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας το επόμενο έτος δικαιολογεί σαφώς ιδιαίτερη προσοχή, καταλήγει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης