Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θέλετε να συστήσετε εταιρία; Ότι πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε την γραφειοκρατία

Θέλετε να συστήσετε εταιρία; Ότι πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε την γραφειοκρατία
Με το νέο νόμο 3853/2010 περί «Σύσταση εταιριών, ΦΠΑ, Μισθώσεις…» θεσπίζονται μεταξύ άλλων νέες διαδικασίες για την σύσταση προσωπικών και κεφαλαιουχικών εμπορικών εταιριών.
Σύσταση Προσωπικών Εταιριών

Για την σύσταση μιας προσωπικής εταιρίας (ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης) θεσπίζονται οι «Υπηρεσίες Μιας Στάσης», οι οποίες είναι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του άρθρου 2 του ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του νόμου 3853/2010, καθώς και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που λαμβάνουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης». Οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις κάτωθι ενέργειες:
1)Καταθέτουν το συμφωνητικό σύστασης της εταιρίας, το οποίο  περιβάλλεται υποχρεωτικώς τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, στις περιπτώσεις που ορίζεται από το νόμο.
2)Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..
3)Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της Εταιρίας ως μέλος σε αυτό.
4)Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, το οποίο περιλαμβάνει:
α) το τέλος καταχώρισης Γ.Ε.ΜΗ., όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 του ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου,
β) το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρίας, το ποσό του οποίου αποδίδεται ανταποδοτικά στην Υπηρεσία Μιας Στάσεως.
γ) το κόστος εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο και
δ) την εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων, όπου κατά περίπτωση απαιτείται.

Στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας δεν συμπεριλαμβάνεται:
α) ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, ο οποίος καταβάλλεται στην Υπηρεσία Μιας Στάσης,
β) η αμοιβή του συμβολαιογράφου,
γ) η αμοιβή του δικηγόρου, όπου απαιτείται,
δ) το παράβολο προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
5)Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα το φόρο που αναλογεί
6)Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.
7)Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη η μέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παράγραφο 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:
α) Προβεί σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης και του συμφωνητικού σύστασης.
β) Προβεί, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης.
γ) Προβεί στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
δ) Μεριμνήσει για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

ε) Μεριμνήσει για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στην Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας, των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
ζ) Προβεί στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.
Σύσταση εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών
Για τη σύσταση μιας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, οι συμβαλλόμενοι ή ο μόνος ιδρυτής, προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες:    
α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης της εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 3190/1955.
β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..
γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την Διαδικασία σύστασης εγγραφής της εταιρίας ως μέλος σε αυτό.
δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας.
ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσατο φόρο που αναλογεί.
στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.
ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπαγια τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη η μέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παράγραφο 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:

α) Προβεί σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης.

β) Προβεί, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης.
γ) Προβεί στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
δ) Μεριμνήσει για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.
ε) Μεριμνήσει για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στην Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.
στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ., μόνο για τις ανώνυμες εταιρείες.
ζ) Μεριμνήσει, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση Α.Φ.Μ. της εταιρίας, καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Μεριμνήσει, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση Α.Φ.Μ. της εταιρίας, καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας και των διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
η) Προβεί στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.
Να σημειωθεί επιπλέον, πως δεν είναι πλέον υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών, εφόσον το κεφάλαιο της εταιρίας είναι ίσο ή μικρότερο των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000€).
Η καθιέρωση, συνεπώς, των Υπηρεσιών Μίας Στάσης φαίνεται πως διευκολύνει την εν γένει διαδικασία της ίδρυσης μίας εταιρίας καθόσον λειτουργεί ως Υπηρεσία στην οποία οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά, και η οποία μεριμνά για την χορήγηση Α.Φ.Μ. από την αρμόδια Δ.Ο.Υ, για χορήγηση πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας, εγγραφής των φυσικών προσώπων στους οργανισμούς κοινωνικούς ασφάλισης και χορήγησης αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης.

Παράλληλα, η ως άνω Υπηρεσία είναι πλέον υπεύθυνη για την Είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, ο οποίος πριν κατεβάλετο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς επίσης, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να προβαίνουν στον προέλεγχο και στην κατοχύρωση της επωνυμίας , καθώς και στην εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ και στο αρμόδιο Επιμελητήριο, εφόσον έχουν τηρηθεί όσα η κείμενη νομοθεσία απαιτεί κατά περίπτωση για την έναρξη της εμπορικής, οικονομικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας.

Κωνσταντίνος Λέων και Συνεργάτες
leon@infocontrol.gr
τηλ. 210-7241967

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης