Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γεγονός το ιρλανδικό τραπεζικό haircut που φθάνει στο 80% - Ανοίγει ο δρόμος;

Γεγονός το ιρλανδικό τραπεζικό haircut που φθάνει στο 80% -  Ανοίγει ο δρόμος;
Την ώρα που οι αγορές «στοιχηματίζουν» για το πότε θα ενεργοποιήσει η Ιρλανδία το μηχανισμό στήριξης του τραπεζικού κλάδου της, η διοίκηση της τράπεζας Anglo Irish Banks ολοκλήρωσε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της με τους πιστωτές της.
Οι κάτοχοι ομολογιών της τράπεζας ωρίμανσης 2016, έπειτα από ψηφοφορία, δέχτηκαν να λάβουν τελικώς μόλις το 20% της ονομαστικής αξίας των  χρεογράφων που κατέχουν. Δέχτηκαν δηλαδή για ένα haircut της τάξης του 80%, ώστε να μην ανακοινώσει η τράπεζα ότι βάζει «λουκέτο». Η τράπεζα βέβαια με χθεσινή της ανακοίνωση το επιβεβαίωσε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαγράφεται στο σύνολό του χρέους λήξεως το 2016, με άμεση ισχύ. Οι κάτοχοι των εν λόγω ομολόγων μπορούν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή τους από σήμερα, 22 του Νοέμβρη, μέχρι το 2016.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία που επέτυχε η τράπεζα δημιουργεί ένα προηγούμενο, ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες που είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τη μετακύληση μέρους των ζημιών και στους ομολογιούχους εν μέρει πήρε σάρκα και οστά, μέσω της οποίας θα ακολουθηθεί παρόμοια συμφωνία σε μελλοντικές περιπτώσεις κατάρρευσης προβληματικών τραπεζών. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση, οι αναλυτές παρομοίασαν τη διαδικασία σαν το παίγνιο των «φυλακισμένων». Εάν δεν συναινούσαν οι ομολογιούχοι, τότε θα λάμβαναν μόλις 1 cent για κάθε € 1.000 αξίας των ομολόγων!
Οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων της περιφέρειας οφείλονται κυρίως στις ανησυχίες ότι οι υφιστάμενοι κάτοχοι ομολόγων θα αναγκαστούν να καταγράψουν ζημιές αν ο μηχανισμός στήριξης ενεργοποιηθεί. Οι ιρλανδικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός της διατραπεζικής αγοράς υπό το φως των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους. Στηρίζονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, η οποία στο τέλος Οκτωβρίου είχε ανέλθει σε 130 δισ. ευρώ, καθώς και στην ιρλανδική κεντρική τράπεζα, η οποία τους έχει προσφέρει ακόμη 35 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης