Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

"Αρνητική" για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse

Ξεκίνησε χτες η “εβδομάδα αποτελεσμάτων” των ελληνικών τραπεζών, με την Credit Suisse να παραμένει “αρνητική” απέναντι στον κλάδο, εξαιτίας του δυσοίωνου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της επίδρασης που έχει στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια η διακράτηση ελληνικών ομολόγων.
Στο τελευταίο σχόλιο της η CS διατηρεί τη σύσταση της ουδετερότητας για την Εθνική Τράπεζα και για τη Eurobank, ενώ για τις υπόλοιπες που καλύπτει, την Alpha Bank και την Πειραιώς διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς.
Η τελευταία επί τα χείρω αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 για την ελληνική οικονομία, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέα μέτρα λιτότητας, επηρεάζοντας παράλληλα και τους δείκτες των προβληματικών δανείων.
H CS θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών θα διαμορφωθούν το γ' 3μηνο όπως και στο β' 3μηνο, με την εξάρτηση τους από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να έχει αυξηθεί ελαφρώς. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας υπήρξε οριακή πιστωτική επέκταση το γ' 3μηνο, ενώ οι καταθέσεις φαίνεται να έχουν μειωθεί ελαφρώς.


Ανάπτυξη Χορηγήσεων β 3μηνο Ανάπτυξη καταθέσεων β' 3μηνο
ΕΤΕ 0,2% -4,4%
Eurobank -1,0% -3,0%
Alpha Bank 3,0% -6,0%
Πειραιώς 2,3% -2,5%
Κύπρου 0,5% -0,4%
Τραπεζικός κλάδος β' 3μηνο 3,0% -4,8%
Τραπεζικός κλάδος γ' 3μηνο -0,3% -1,7%

Η CS εκτιμά ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής, ενώ σαφής θα είναι και η μείωση της κερδοφορίας τους. Πιο συγκεκριμένα, εξαιρουμένης της Alpha Bank η οποία ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα γ' 3μηνου, τα κέρδη των υπολοίπων τραπεζών που καλύπτει η CS θα διαμορφωθούν ως εξής:


Κέρδη β' 3μηνου Κέρδη γ' 3μηνου
ΕΤΕ 126 116 εκατ. Ευρώ
Eurobank 34 16 εκατ. Ευρώ
Πειραιώς 3 2 εκατ. Ευρώ

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης