Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Ισχυρός παίκτης η ΕΤΕ, κλειδί για τα κέρδη η Finansbank - Αντέχει haircut ομολόγων 20%

HSBC: Ισχυρός παίκτης η ΕΤΕ, κλειδί για τα κέρδη η Finansbank - Αντέχει haircut ομολόγων 20%
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πρόσφατα πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος την οχύρωσε κεφαλαιακά μπροστά στους μακροικονομικούς κινδύνους καθώς και εκείνους που έχουν να κάνουν με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με τη βρετανική HSBC, στην έκθεση της με τίτλο "Creating capital buffer to defend against macro and sovereign risks".
Το βρετανικό τραπεζικό ίδρυμα μειώνει την τιμή – στόχο της Εθνικής στα 12 ευρώ από τα 14 της προηγούμενης εκτίμησης σε παλαιότερη έκθεση. Στην τωρινή της ανάλυση κατατάσσει τη μετοχή στην κατηγορίας overweight χάρη στην ποιοτική αμυντική στάση που κράτησε απέναντι στην αλόγιστη πιστωτική επέκταση των υπολοίπων τραπεζών και χάρη στην επιτυχημένη της επένδυση στην Τουρκία μέσω της αναπτυσσόμενης Finansbank.
Σύμφωνα με την HSBC, η Εθνική είναι αρκετά ενισχυμένη κεφαλαιακά για να αντεπεξέλθει ακόμα και στην πιθανότητα πραγματοποίησης haircut 20% στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει και που ανάγονται σε 20 δις ευρώ. Η αποφυγή περιπετειών ακόμη και στην περίπτωση που λάβει χώρα το αρνητικό αυτό σενάριο οφείλονται στην έγκαιρη κίνηση της τράπεζας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στον δείκτη Core Tier 1 που φθάνει το 12% και δεν αφήνει περιθώρια για απαισιόδοξες σκέψεις.
Η πώληση του 20% της τουρκικής Finansbank αναμένεται από την HSBC να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 και αποτελεί κλείσιμο ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού κύκλου.
Η βρετανική τράπεζα δηλώνει ότι η Εθνική κατέχει ρόλο στην Ελλάδα που υπερβαίνει τις προσδοκίες της HSBC. Το μέγεθος της τράπεζας, επίσης, είναι ικανό να απορροφήσει πιθανές μελλοντικές απώλειες, οι οποίες δεν διαφαίνονται επενδυτικά, θα προκύψουν όμως αν αποφασιστεί haircut στα ομόλογα. Από πλευράς της HSBC επικρατεί ικανοποίηση για την κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής και η διείσδυση στην τουρκική αγορά αποτελεί “κλειδί” που θα αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη της ΕΤΕ.
Η Εθνική είναι, σύμφωνα με τους Βρετανούς, “ένας δομικός, μακροπρόθεσμος, ισχυρός παίκτης στην τραπεζική αγορά”.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης