Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Που βλέπουν την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου Morgan Stanley, JP Morgan και Nomura

Που βλέπουν την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου Morgan Stanley, JP Morgan και Nomura
(upd)Να συνεχιστεί η αποδυνάμωση του ευρώ και το 2011 αναμένει η Morgan Stanley, σύμφωνα με την τελευταία 14σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Ways to play a weaker euro» (τρόποι να παίξει κανείς με το αδύναμο ευρώ). Μάλιστα, έως το Σεπτέμβριο του 2011 η ισοτιμία ευρώ δολαρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,18 δολ., δηλαδή λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα του 1,19 δολ. που είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2010.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley κάνουν ένα διαχωρισμό σχετικά με τη δίκαιη αξία της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Πιο συγκεκριμένα, για τις αδύναμες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, θεωρούν ότι η δίκαιη τιμή διαμορφώνεται στο 1,10 δολ, ενώ για τις ισχυρές χώρες, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, η δίκαιη αξία τοποθετείται στο 1,32 δολ.  
Αναφορικά με το επόμενο έτος, η MS θεωρεί ότι τα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης θα συνεχιστούν, γεγονός που θα πιέζει ακόμη περισσότερο το ευρώ, σε αντίθεση με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει μία ήπια ανοδική κίνηση.
Η πτώση του ευρώ δεν είναι κατά ανάγκη κάτι κακό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες έχουν διασπείρει τις δραστηριότητες τους σε διάφορες πλευρές της παγκόσμιας οικονομίας, θα επωφεληθούν από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους από την πτώση του ευρώ. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι κλάδοι που θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος είναι αυτοί της ενέργειας και των κεφαλαιουχικών και αγροτικών αγαθών, τους κλάδους δηλαδή που συστήνει και για τοποθέτηση την επόμενη χρονιά.
Περισσότερο αισιόδοξη εμφανίζεται η JP Morgan σχετικά με την πορεία του ευρώ το 2011, στην τελευταία 8σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Cranking up the US engine» (οι «πρώτες στροφές» της αμερικανικής οικονομίας) αν και η μεταβλητότητα και οι συνεχείς διακυμάνσεις, όπως επισημαίνει, θα συνεχιστούν τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα αποτελέσματα της νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ θα αρχίσουν να εμφανίζονται από τις αρχές του επόμενου έτους, επωφελώντας τις τοποθετήσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι εναλλαγές αυτές μεταξύ των προβλημάτων ΗΠΑ και Ευρώπης, θα είναι οι κύριες αιτίες για την υψηλή μεταβλητότητα.

Εκτιμήσεις για τη διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου
2011
α' 3μηνο β' 3μηνο γ' 3μηνο δ' 3μηνο
Morgan Stanley 1,25 1,21 1,18 1,2
JP Morgan 1,4 1,43 1,45 1,48


Από τη μεριά της, η Nomura, στην 146 σελίδων έκθεση της για τα νομίσματα, η οποία τιτλοφορείται «A global balancing act» (Outlook 2011), βλέπει τους επόμενους έξι μήνες την ισοτιμία ευρώ δολαρίου να κυμαίνεται μεταξύ 1,25-1,45 δολ., με την Ισπανία να έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ισοτιμίας. Αν και δεν θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος από τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, ωστόσο, το μεγάλο εύρος διακύμανσης που δίνει είναι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τις συνέπειες που αυτά έχουν στην αγορά.
Μάλιστα, δίνει τρία σενάρια σχετικά με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ –δολαρίου. Εάν συμβεί το πρώτο σενάριο, δηλαδή το spread της Ισπανίας αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης, και της Πορτογαλίας βρεθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ιρλανδίας, τότε το ευρώ θα διαμορφώνεται στο 1,33 δολ. Εάν το spread της Ισπανίας αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης, τότε το ευρώ θα διαμορφωθεί στο 1,30 δολ, ενώ βλέπει στο 1,23 δολ. το ευρώ εάν το spread της Ισπανίας αυξηθεί κατά 200 μ.β.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης